“Wij zijn voor de Aarde”

, ,
kruiwagentocht Oortjeshekken

Iedere natuurliefhebber die het nieuws volgt, moet behoorlijk wat verstouwen: stikstof, klimaat… het deprimerende riedeltje! Er zijn echter ook optimisten onder de groene mensen. Die het niet hebben over doem en kwetsbaarheid van de natuur.

Zo denk ik graag aan de inspirerende visie van ecoloog Wouter Helmer: “ik geloof niet in de schuld van de mens, maar in de veerkracht van de natuur. ” Op basis van zijn visie werden duizenden hectaren nieuwe natuur ingericht. Vaak onder de rook van grote steden, waar recreanten vrijuit kunnen rondstruinen. “Zijn filosofie is: geef de natuur ruimte, probeer een zo natuurlijk mogelijke voedselkringloop te scheppen, haal alle hekken weg, geef de mens zoveel mogelijk toegang en laat je verrassen door wat er gebeurt.” (bron: Gelderlander)

kruiwagentocht

De resultaten zijn ook op de Walk of Wisdom route te zien in bijvoorbeeld de Ooijpolder. Voorheen kaal boerenland omheind door prikkeldraad is oase geworden, bulkend van biodiversiteit.

Veerhuis

Nog zo’n monter geluid klinkt vanuit het Veerhuis voor de Aarde in Varik. Als ik daar begin over de misstanden van de mens krijg ik fronsende wenkbrauwen: “Wij zijn vóór. Wij zijn voor de Aarde.” Met doem en depressie kom je geen meter verder en dat is precies wat ze bij het Veerhuis juist wèl willen: op weg naar een duurzame wereld. Een transitie naar een andere manier van leven en werken die ze bij het Veerhuis mee in gang willen zetten.

De voorman van het Veerhuis – Henry Mentink – maakt zijn visie graag met tastbare gebaren zichtbaar. Zo loopt hij vanaf 22 april in 45 dagen met een kruiwagen vol aarde naar Parijs: een kruiwagentocht. Bij het UNESCO hoofdkantoor draagt hij de hele Aarde voor als werelderfgoed: “Onvervangbaar, uniek en eigendom van iedereen, van groot belang om te behouden.”

Onderweg verzamelt hij in zijn kruiwagen aarde om het verzoek kracht bij te zetten.

Steun van burgemeesters

Afgelopen vrijdag organiseerden we een proefloop voor Henry’s kruiwagentocht naar Parijs. We wilden hem een hart onder de riem steken en vroegen een aantal burgemeesters aan onze route om een eetlepel aarde uit hun gemeente mee te geven. Die reageerden enthousiast:

De mens is deel van de natuur

Singer songwriter, sjamaan en ‘gezonde gek’ Mark Schilders bracht tijdens een speciale vertrekceremonie een heus ‘kruiwagenlied’ ten gehore. Vervolgens ging de kruiwagentocht over de eerste kilometers van de Walk of Wisdom, door de Ooijpolder. Precies het gebied dat naar de visie van Wouter Helmer is ingericht.

Ik genoot van de opkomende lente en het groot-orkest aan vogels in de groen uitschietende bomen. Aan de soepele tred van Henry achter de kruiwagen was in niets te merken dat hij al eind zestig is. Trappen of modder deerden hem niet, hij liep door, hier en daar geholpen door een van de deelnemers.

Een paar keer heb ik de kruiwagen ook zelf voortgeduwd. Dappere daad, concreet en zorgzaam. Wouter en Henry’s optimisme begint bij mij te werken: de mens is zo slim om in een mili-seconde met de andere kant van de wereld te communiceren, dan kunnen we ook al die klimaat- en natuurproblemen oplossen. De oplossingen bestaan al. De mens hoeft enkel te aanvaarden dat hij onlosmakelijk onderdeel is van de ecologie van de aarde. Als we dat inzicht collectief aanvaarden, zullen we er ook naar handelen.

Aan de promotie van dit inzicht dragen we bij de Walk of Wisdom van harte bij. Dank dus aan alle burgemeesters en deelnemers aan de wandeling. En dank aan rivierhotel Oortjeshekken voor de fantastische ontvangst! De eigenaren Margreet en Hent doneerden hartelijk aarde voor de tocht.

Ook nog aarde meegeven voor de kruiwagentocht naar Parijs? Kijk hier.

Kruiwagentocht Henry Mentink

Vertrekceremonie
Foto’s: Peter van de Ven
Muzikant: Mark Schilders. Links van de muzikant Manja Bente