Landschapsbijdrage: €750,- voor Stevenskerk

Stevenskerk door Thomas Hontelez
Stevenskerk door Thomas Hontelez

We hebben vorige week €750,- kunnen overmaken aan de Nijmeegse Stevenskerk als bijdrage in het onderhoud van de kerk. Het geld spaarden we van donaties die pelgrims ons geven voor de startpakketten: onze landschapsbijdrage.

Gastvrijheid

De Stevenskerk biedt nu acht jaar gastvrijheid als begin- en eindpunt van de Walk of Wisdom. Daar zijn we blij mee!

De kerk staat al 750 jaar in het hart van de stad, bovenop een heuvel. Sinds jaar en dag is de kerk veel meer dan alleen een spirituele huiskamer, maar ook een belangrijk publiek gebouw. Een Nijmegenaar voelt zich naar verluid pas thuis als ie van verre de Stevenstoren ziet staan. Of zoals in het officieuze volkslied van de stad staat:

“Al mot ik krupe, Op blote voeten goan
Ik wil nog een keer Sint Steven heuren sloan.”
(Graodus fan Nimwegen)

De kerk heeft een 2,2 meter hoog beeld gespijkerd van ons symbool Pelgrim tegen de binnenmuur bij de entree. Hier laten pelgrims zich na afloop van hun 136 kilometer lange tocht graag fotograferen. Vrijwilligers van de Stevenskerk vangen de pelgrims op. Als dank voor deze gastvrijheid doen we dan ook elk jaar graag iets terug door een deel van onze landschapsbijdrage aan de kerk over te maken.

Ander soort bezoeker

Leuk om te melden: medewerkers van de Stevenskerk vertellen ons dat ze bij de kerk ook blij zijn met ons. De pelgrims zijn een ander soort publiek dan de toeristen en dagjesmensen die vandaag de dag in de kerk in de meerderheid zijn. Na dagen wandelen in de natuur brengen de pelgrims een heel ander beleving van de wereld mee naar binnen. Meer verbonden met hun gevoel en hun omgeving. Een beleving die goed past bij de spirituele hoofdfunctie van de Stevenskerk. Mooi is dat!

Stevenskerk: twee persoonlijke favorieten

De Stevenskerk heeft een bijzonder diverse agenda aan evenementen en biedt ook gastvrijheid aan de Vierdaagse Feesten of de Radboud Universiteit. Wekelijks is er een (oecumenisch) kerkviering. Er is een stiltekapel en de vrijwilligers van de kerk vertellen bezoekers graag over de rijke geschiedenis van het gebouw. De sporen van de Beeldenstorm uit 1566 zijn er nog letterlijk te zien.

Twee van mijn eigen favorieten: (1) een stenen kat, hoog op een steunpilaar van de kerk – een eerbetoon van een metselaar aan de zwerfkatten die na het bombardement van WO.II in de kerk leefden. (2) een prachtig Middeleeuws fresco van een vrouwelijke heilige met een baard!

Ga er maar eens naar op zoek… Of kom tot rust in het gebouw met een kop koffie of thee aan de stamtafel. Meer: hier.

Stevenskerk
Stevenskerk door Bart Kouwenberg