Landschapsbijdrage: €240,- voor Natuurmonumenten Mookerheide

Van iedere donatie voor onze startpakketten leggen we €1,- opzij voor de natuur en het landschap aan de route. Hiervan hielpen we eind december Natuurmonumenten met €240,- t.b.v. het prachtige Jachtslot Mookerheide, pal aan onze pelgrimsroute.

Jachtslot Mookerheide Natuurmonumenten
Jachtslot Mookerheide op de Walk of Wisdom
(bron: Natuurmonumenten)

Jachtslot Mookerheide: romantiek én SS

Het Jachtslot spreekt tot onze verbeelding. Het werd naar verluid gebouwd om – vergeefs – een liefje te imponeren. In de Tweede Wereldoorlog was het een hoofdkwartier van de gevreesde SS. Maar het is ook de plek waar katholieke zusters uit huis geplaatste meisjes op hebben gevangen. Een vrouw die daar als meisje woonde, vertelde ons ooit hoe liefdevol ze dat had ervaren: niks misbruik, juist vooruitstrevendheid met aandacht voor kleinschaligheid.

Hoe dan ook, pelgrims van de Walk of Wisdom lopen al jaren langs het Jachtslot. Terwijl het slot eerst langzaam aan het verpieteren was, wint het nu duidelijk aan allure terug. Bij de restauratie komen maar liefst 16.000 prachtige mozaïek tegeltjes tevoorschijn die eerst nog onder een laag stucwerk verborgen lagen. Zestien van die tegeltjes hebben we nu geadopteerd.

Wil je ook een tegeltje adopteren voor €15,-? We verloten een gratis rondleiding van Natuurmonumenten onder wie dat doet en ons een mailtje stuurt of een reply zet op Facebook. Het Jachtslot is makkelijk te bereiken: het ligt op loopafstand van stationi Mook-Molenhoek. De datum van de rondleiding wordt nog bekend gemaakt (na oplevering). Help Natuurmonumenten en