Kiemkracht: groepspelgrimage vertrokken

,

Afgelopen zaterdag is mede coördinator Manja als vrijwilliger vertrokken met een groepspelgrimage rond het thema “kiemkracht”. Als gids en begeleider loopt ze met zes anderen in acht dagen de route. De étappes zijn in stilte, maar in de pauzes en bij het eten wordt lekker gekletst. Zo is er een mooie afwisseling tussen inkeer en verbondenheid. Manja brengt zelf haar eigen achtergrond in als astroloog met een bezinning op de elementen.

“Water kom neem me mee”

Bij de vertrekceremonie in de Nijmeegse Valkhofkapel nam muzikant Mark Schilders alvast een voorschot op het element water en de voorspelde regen in een eigen geschreven lied:

water kom neem me mee
ga met mij op reis naar zee
maak me los maak me blij
maak me als een mens zo vrij

alles stroomt alles vloeit
al wat oud was en vermoeid
wordt weer jong wordt weer kind
dat elk moment opnieuw begint […]”

Intenties

In de Valkhofkapel werden zoals vaker bij onze ceremonies heel diverse intenties uitgesproken. De een liep voor zelfvertrouwen, een ander in nagedachtenis van een pas overleden kind en weer een ander voor universele liefde.

Pelgrim Mirjam de Bont las voor wat ze van tevoren had opgeschreven over het thema:

Kiemkracht

“Zaden in vruchtbare aarde, gevoed door licht, aandacht en enthousiasme.
Wie is de zaaier? Is voor je geboorte alles al gezaaid? Je levensloop bepaalt 
wat er opkomt
wat er bloeit en afsterft
wat woekert en
wat in de schaduw blijft
wat rust in de donkere aarde en niet ontkiemt.
In een veld met wilde bloemen komen het ene jaar minder klaprozen op omdat andere planten de ruimte krijgen. De zaden wachten tot het volgende jaar. Welke zaadjes sluimeren er in de bodem, wachtend op deze nieuwe levensfase?

Regenlapjes

Om zich op het vele regenwater voor te bereiden, had Manja vantevoren regenlapjes gemaakt voor haar schoenen van een oud tafelkleed. In de hoop dat het water zo niet haar schoenen zal inlopen. Ik ben benieuwd of het werkt, maar een foto die ik onderweg kreeg toegestuurd, laat in ieder geval zien dat het humeur goed is!

Op weg naar wijsheid

De opbrengst van de tocht gaat naar ons nieuwe getijdenboek, waar kiemkracht het thema wordt van een van de hoofdstukken (Meer: op weg wijsheid).