Schrijfster en filosofe Joke Hermsen

Joke Hermsen door Anneke Hymmen

Joke Hermsen door Anneke HymmenDe schrijfster en filosofe Joke Hermsen gaat een bijdrage schrijven voor ons hedendaags getijden- en pelgrimsboek Seizoenen van het Leven en wordt zo voorloper van de Walk of Wisdom.

Joke Hermsen schrijft veel over bezinning en spiritualiteit en bracht onder meer het succesvolle Stil de Tijd uit, waarin ze zich afvraagt of er nog een andere, meer persoonlijke tijd is dan de kloktijd. De titel is ontleend aan een dichtregel van Gerrit Kouwenaar: ‘spel het vlees, stil de tijd, leef nog even.´

Andere titels van haar zijn de roman Blindgangers over de idealistische generatie van de jaren ’60 en de bespiegelingen Windstilte van de Ziel. In dit laatste boek verkent ze het belang van vertraging, wachten, aandacht, verveling en rust en schrijft ze ronduit over het begrip `ziel`. Ze schreef het in de omgeving van het Franse pelgrimsoord Vézelay, het beginpunt van veel pelgrims naar Santiago de Compostella. 

Volgens Hermsen hebben we door overdrukke agenda´s nauwelijks meer tijd om echt stil te staan bij ervaringen die voor ons van levensbelang zijn. Het is precies de reden waarom we de Walk of Wisdom opzetten: tijd vrij maken voor bezinning over waar het leven echt om gaat.

Met de combinate van eruditie en fijnzinnigheid weet Hermsen een opmerkelijk concreet boek te schrijven over ongrijpbare sensaties’. (Maartje Somers in het NRC Handelsblad over Stil de Tijd)

Foto: Anneke Hymmen. Meer informatie over Joke Hermsen.