Programmamaker en schrijver John Jansen van Galen

John Jansen van Galen

Radiopresentator John Jansen van Galen is symbolisch voorloper geworden van de Walk of Wisdom.

John Jansen van Galen studeerde politieke en sociale wetenschappen in de jaren ’60 en werd daarna journalist en later hoofdredacteur bij HP/ De Tijd. Vele jaren was hij actief voor de VPRO-radio, waar hij onder andere reportages over Suriname maakte. Verder schreef hij diverse boeken over politiek en de Nederlandse koloniale geschiedenis en onze nationale politiek. Hij maakte veel columns voor onder andere Het Parool, NRC Handelsblad en als chroniqueur van wandelingen voor onder meer de Vereniging Natuurmonumenten.

Al bijna 25 jaar is John Jansen van Galen op zondagavond de vaste presentator van het veelbeluisterde radioprogramma Met het oog op morgen. En even zo lang sluit hij het programma af met het voorlezen van een gedicht. Regelmatig is de aanleiding voor zijn keuze het weer of een wandeling. Bijna logisch dat John Jansen van Galen ook hierover schrijft: hij stelde ook een poëziebloemlezing samen (Met Het Oog Op Morgen | Poeziebloemlezing, 2008) en schreef diverse boeken over wandelen (Wandelingen: Nederland in vier Seizoenen, 1997; Wandelen om Amsterdam, 2002; Wandelen op de Wadden, 2003).

Zijn meest recente wandelboek heeft de titel ‘Waar een wil is, is geen weg – verdwalen in Nederland’ (april 2014). Is verdwalen mogelijk in een land waarin het hele leven is verzekerd en uitgestippeld? Kun je hier nog je volkomen vrij, ongebonden en aan jezelf overgelaten voelen? Jazeker, als je je best maar doet! John Jansen van Galen verkent in dit boek de mogelijkheden.

En dat sluit natuurlijk bijzonder mooi aan bij de uitgangspunten van de Walk of Wisdom. Fijn dat we John Jansen van Galen als voorloper mogen verwelkomen!

Fotobron: 

http://www.eenpassievoorboeken.nl/activiteiten/galen.php