Johann en Goof op het pad van de wijsheid

Verslag pelgrim Walk of Wisdom
De hulphond Goof van Johann van Rossum

Johann van Rossum liep met zijn trouwe hond Goof de Walk of Wisdom. Goof bijt Johann zachtjes in zijn hand als hij in een stresssituatie dreigt te komen en wekt hem zo bij een nachtmerrie.

“Eerst had ik de Walk uitgesteld vanwege de Vierdaagse, toen was er de processierups, daarna een periode van alleen maar regen (ook geen lolletje om met een natgeregende hond samen in je tentje te kruipen) en dan nu de een tweede zomerperiode met voor iedereen onbegrijpelijke augustustemperaturen. Ze kunnen me wat! Ik ga gewoon.

Ik ben met Goof eerder dit jaar naar Santiago de Compostela gelopen. We hebben daar samen aardig wat meegemaakt, vandaar dat ik per se de Walk of Wisdom wilde lopen. De gemiste 80 kilometer van de Camino Primitivo proberen goed te maken. Begin mei werden Goof en ik daar zes kilometer buiten Lugo aangevallen door twee vechthonden.

De Dogo Argentinos verlamden mijn hond. Ik heb hem zes kilometer terug gedragen naar een dierenarts in Lugo. Dankzij een medepelgrim, een Finse fysiotherapeute, is bij Goof ernstige en blijvende schade voorkomen. Ikzelf droom nog wel eens van twee grote witte honden die ons aanvielen.

Voor de Walk of Wisdom parkeerde ik donderdag de 22e augustus mijn auto in Lent bij café Waalzicht aan de noordelijke kant van de Waal. Daar staat hij veilig én gratis. De parkeertarieven in Nijmegen hebben hoofdstedelijke allures gekregen! Met mijn bagagesherpa én hond de Stevenkerk in is een avontuur op zich. Berg en Dal doet zijn naam eer aan. Wat een gedoe met het bagagekarretje op dat traject. Naar Kranenburg (Dld) deed ik heel laat in de avond. Cafehaus Niederrhein is nog heel laat open om mijn vogelringetje op te halen.

Ik liep hoofdzakelijk én heel vroeg in de ochtend (05.00 uur tot 10.00 uur) én laat op de dag (18.00 uur tot 22.00 uur). Een enkele keer ’s nachts gelopen. Je mist dan af en toe een paar adresjes om de vogelringetjes op te halen, maar dat maakte Jan Heijmans in de Stevenskerk weer prima in orde. Vijf dagen onderweg, vijf dagen genóten.

En Goof… die was blij dat hij thuis weer op de koude vloer in de gang kon liggen. Hij is wel apetrots op zijn pelgrimsveter met de ringetjes van Berg en Dal, Kranenburg, Gennep, Mook en Middelaar, Heumen, Grave, Oss, Wijchen, Druten, Beuningen en Nijmegen. We zijn dit jaar genoeg onderweg geweest; het is ook goed om thuis te zijn.”

Over wandelen met een hulphond heeft Johann een boek geschreven.
Camino Primitivo con perro verschijnt midden oktober.
http://johannvanrossum.nl/NLboeken.htm