Jacobsgenootschap najaarsdag: Zo kan het ook!

Zaterdag 11 november was ik met Manja op de najaarsbijeenkomst van het Jacobsgenootschap met een stand over de Walk of Wisdom. Het genootschap helpt pelgrims op weg naar Santiago de Compostella in Spanje. De vereniging telt meer dan 13.000 leden die vaak lid blijven zelfs als ze de tocht al een of meer keer achter de rug hebben. Waarom dat is, voelden we vandaag weer.

Het regent?

Hoewel ik elke dag mijn best doe een vriendelijke medeburger te zijn, valt dit me soms zwaar. Mensen die bits langs je heen jagen, onophoudelijk nieuws over polarisatie en oorlog, de snelheid waarmee alles van waarde in een product verandert… Niets van dat al vandaag!

In de stationshal van Deventer wijzen twee vrijwilligers van het genootschap ons hartelijk de weg. Vijfhonderd meter verder staan er weer twee. De stromende regen is geen enkele belemmering voor een hartelijk hallo: “hier links en de hoek om!”

Als we langs een open, monumentale hal komen, zien we al van ver jassen hangen. Mooie, dikke jassen in alle kleuren en maten. “Neem gratis mee. In Deventer hoeft niemand kou te lijden” staat erbij. Ik maak foto’s om thuis zeker te weten wat ik hier heb gezien.

Deze dag krijg ik echter genoeg bevestiging: de wereld is zo slecht nog niet. De najaarsbijeenkomst van het pelgrimsgenootschap blijkt een warm bad waar moderne pelgrimswaarden als eenvoud, bezinning en verbondenheid gekoesterd worden. Om gelukkig te zijn, heb je niet veel nodig. Laat je verwachtingen en angsten los en ga op pad. De wereld ligt aan je voeten.

Onder een andere hemel

Om een beeld te geven: 600 leden van het genootschap betaalden een kleine bijdragen en kregen een verzorgde dag. Een grote lezing door filosofe Joke Hermsen over haar nieuwe boek Onder een andere hemel, live muziek, stadswandelingen met een gids, workshops waarbij je o.a. een eigen wandelstok kon snijden of een projectkoor dat aan het eind van de dag voor iedereen optrad. Er waren kleinere bijeenkomsten over zingeving, architectuur of het jubileumboek van een pelgrimsherberg waar dankzij honderden vrijwilligers in 20 jaar meer dan 33.000 pelgrims konden overnachten tegen een vrijwillige bijdrage.

Ik struikelde gewoon over de vrijwilligers en vriendelijke mensen. Er was onbeperkt thee, koffie, een lunch en ook nog een borreltje na afloop. Bestuursleden van het genootschap liepen belangstellend rond bij de standjes. Aan die standjes stonden bevlogen mensen die iets hadden met het moderne pelgrimeren. En dat alles in een prachtige, eeuwenoude kerk.

Het was een mooie dag. Niet alles hoeft een betaalde dienst te zijn! De wereld gaat aan commercie nog niet ten onder!

Met Sedat en Iris van de Sufi trail

Meer over het Jacobsgenootschap

Lid worden van het Jacobsgenootschap kost €26,- per jaar. Hiervoor krijg je een welkomstpakket over pelgrimeren inclusief pelgrimspaspoort. Vier keer per jaar verschijnt het zeer lezenswaardige verenigingsblad. Het genootschap draait op vele enthousiaste vrijwilligers die in alle regio’s van Nederland actief zijn met huiskamer bijeenkomsten. Twee maal per jaar is er een bijeenkomst als die in Deventer. Meer: link.

Luieren op een stil plekje