Jaap Robben: “Je mist meer dan je meemaakt” (vertrekceremonie na zonsopgang)

,

Bij onze vertrekceremonie na zonsopgang las Monica Boschman begin deze maand een tekst van Jaap Robben, die hij schreef voor ons eerste getijdenboek Seizoenen van het Leven.

Je mist meer dan je meemaakt.”

“Je mist meer dan je meemaakt.”Dit is een halve uitspraak van Martin Bril. Ik vind het een gedicht. Het is een verhelderend gedicht. Eigenlijk komen er nog drie woorden na, maar die interesseerden mij nooit zo. Je mist meer dan je meemaakt, dat raakte precies wat ik voelde. En daarom herhaalde ik die zin regelmatig voor mezelf. Bijvoorbeeld op de vrijdagavonden toen ik net studeerde en met de bus naar mijn ouders ging en langs een café met beslagen ramen reed. ‘Daar had ik nu eigenlijk moeten zijn,’ dacht ik dan. Daar is iedereen, behalve ik. Met meisjes had ik dat ook. Van kleuter af aan ben ik chronisch verliefd, het liefst op alle meisjes van de wereld.

Met grote steden bekruipt me dat gevoel nog steeds. Ik kan moeilijk kiezen op de plattegrond van Stockholm of Berlijn wat ik wil zien. Eigenlijk alles. Ieder kerkje, museum of galerietje. En ook allemaal tegelijk, want op elk moment kan ergens iets gebeuren. Als een mantra mompel ik dan: Je mist meer dan je meemaakt.

Lange tijd interesseerden de overige drie woorden van de uitspraak van Martin Bril me niet. Tot ik die woorden plotseling tegenkwam, geschilderd op een muur in de binnenstad van Den Bosch.

Je mist meer dan je meemaakt.

Helemaal niet erg.

Sindsdien herhaal ik alleen nog die laatste drie woorden wanneer ik een mooi meisje voorovergebogen op een racefiets door de stad zie gaan. En stadsplattegronden koop ik niet meer, ik zie wel wat ik tegenkom.

Jaap Robben (2015)

Meer over Jaap Robben

De tekst werd deze maand voorgelezen door Monica Boschman. Monica is voorzitter van onze stichting en zelf ook dichter en schrijver. Meer: link.

Jaap Robben schrijft o.a. romans en gedichten. Zijn laatste roman Schemerleven werd in 2023 bekroond. Kijk op de website van Jaap Robben voor meer informatie: link.

Stevenspedel Ton Reijnders, met ‘Middeleeuwse’ hoed
Stevenspedel Jeroen van Zuylen met ‘Middeleeuwse hoed’.

Op de foto’s twee van onze ceremoniemeesters met onze recent gemaakte ‘Middeleeuwse’ hoed. We hebben ook een moderne hoed, die we tot voor kort gebruikten. We laten de keuze nu aan de Stevenspedel van dienst.

Mantel en (Middeleeuwse) hoed verwijzen naar de kleding die vermoedelijk werd gedragen door hertog de Berry, de opdrachtgever van de Nijmeegse gebroeders van Limburgh. Zij maakten getijdenboeken, waarvan onze eigen serie een moderne variant is (meer). De officiële naam van onze ceremoniemeesters is trouwens ‘Stevenspedel’ (spreek uit pedèl).