Introductie: wat is Seizoenen van het Leven?

Een hedendaags getijden- en pelgrimsboek

Ieder jaar organiseren wij een gratis toegankelijke Zomerexpositie in de Stevenskerk van Nijmegen. We kiezen daarvoor altijd een thema en 2015 staat in het teken van het hedendaags getijdenboek ‘Seizoenen van het Leven’.

Duc de BerrySeizoenen van het Leven wordt een hedendaagse variant op de middeleeuwse getijdenboeken. Vandaag de dag is het Christendom niet meer de verbindende gemeenschap die het in de Middeleeuwen voor veel mensen was. Er ontstaat een nieuwe, mondiale gemeenschap waarin meerdere religies op gelijkwaardige basis naast elkaar bestaan en ook mensen leven die niets met religie hebben. Wat verbindt die gemeenschap? Hoe kun je aan je leven vorm geven te midden van zoveel indrukken? Er is een voortdurende zoektocht op gang gekomen die we met het getijdenboek willen ondersteunen.

In augustus 2015 start ook de ‘Walk of Wisdom’ vanuit de Stevenskerk. Omdat deze projecten goed bij elkaar aansluiten werken Intermedi-Art en de Stichting Walk of Wisdom samen. Daarnaast is het hedendaags getijdenboek bedoeld als startschot voor het Gebroeders van Limburgjaar in 2016. De Nijmeegse broers Herman, Paul en Johan van Limburg trokken rond 1400 naar Frankrijk en maakten daar in opdracht van de Duc de Berry prachtige miniaturen voor de beroemde getijdenboeken de Belles Heures en Très Riches Heures. Dankzij de tentoonstelling van dit werk in 2005 in Museum Het Valkhof in Nijmegen ontstond het jaarlijks gehouden Gebroeders van Limburg Festival.

Via deze blog hoop ik u met enige onregelmatigheid over de ontwikkelingen te informeren.

Een vriendelijke groet,
Theo van Stiphout, Intermedi-Art Kunstzaken