In stilte opgeruimd

,

Zaterdag 22 februari heeft een groep van 16 pelgrims tijdens een stiltewandeling zeven grote zakken met zwerfafval geprikt op het lelijkste stukje van de route: de weg over kanaal en snelweg tussen Malden en de Hatertse Vennen. Hier ligt altijd veel troep en we hebben de wereld duidelijk een stukje mooier gemaakt! Verslag: Manja Bente. Haiku: Ricky Rieter. Foto’s: Anja van Wegen

Het was wat miezerig weer toen we vertrokken op weg naar de 5e stiltewandeling in de reeks van tien ‘de Walk of Wisdom in een jaar rond’. Op de fiets met de knijpstokken mee om deze keer vuilnis op te ruimen tijdens de eerste helft van de tocht.

Hans, oud bestuurslid, die deze keer de leiding had van de stiltewandeling, las een prachtig verhaal voor. Het ging over een groep vogels die op zoek gingen om God te vinden, maar waar ze aankwamen, konden ze helaas God niet vinden. Op een gegeven moment boven een uitgestrekt meer zagen ze een weerspiegeling van zichzelf en zagen: God zit in ons. Wij zijn samen God. Mooi was dat aan het einde van de tocht iemand opperde: “ik voelde tijdens het opruimen dat wij die vogels waren.”

We zijn met zijn allen tot aan de pauze aan de slag gegaan met het opruimen van afval die anderen “per ongeluk” hebben laten vallen. Op een gegeven moment kwamen we op een plek , aan een zandpad, waar zo te zien een groep van een man of 15 MacDonalds food hadden genuttigd. Na daar verbijsterd naar gekeken te hebben, moet ik zeggen dat ik zelf twijfel had of we dat allemaal ook nog zouden opruimen. Maar we zijn er allemaal tegenaan gegaan en het was alsof er niets gebeurd was. Dat voelde goed!

We werden heel gastvrij ontvangen in de B&B van Machteld Meij en Ronald Baksteen in de Hatertse Vennen. De houtkachel brandde en als grote verrassing werden we verwend met twee heerlijke appeltaarten, warme koffie en thee. Toevallig: we hadden een jarige onder ons…

Uiteindelijk toch weer de schoenen aan en op naar het volgende stuk, flink tegen de wind in. Het was de derde storm in een opeenvolgend weekend, schoon geblazen, doorgeblazen, af en toe zelfs bijna weggeblazen door de wind die alles meenam. We zijn nu tot de helft van de route gekomen.

Manja Bente, mede ontwikkelaar van de Walk of Wisdom

Haiku’s bij stiltewandeling op 22 februari 2020

Zwerfvuil op paden,
afval grijpen en pakken,
herstel van schoonheid

Zo niet in ’t leven:
niet grijpen, niet pakken, maar
gevend ontvangen.

Harmonie in ’t bos,
harmonie in het leven
herstelde natuur

Ricky Rieter, pelgrim en een van de deelnemers