Impressie vanuit het klooster in Velp (Nbr)

“In de eetzaal zitten aan verschillende tafels groepjes pelgrims. Een wat later binnengekomen stel schuift noodgedwongen aan bij de grootste groep. Ze groeten met een knik en gaan aan het uiteinde van de tafel tegenover elkaar zitten. De man is wat ouder, rond de 55 en zijn vrouwelijke metgezel begin 30. Tersluiks wordt naar ze gekeken en wellicht worden interne vragen gesteld: de vader van, 2de huwelijk?

Ze vallen op, niet alleen door het leeftijdsverschil maar ook door hun zwijgen. Men probeert de nieuwelingen bij het gesprek te betrekken en stelt de gebruikelijke vragen: waar komen jullie vandaan, hoeveel kilometer hebben jullie vandaag gelopen en hoeveel morgen… De jonge vrouw geeft bij iedere vraag kort en vriendelijk antwoord en gaat dan verder met haar maaltijd. Ze stelt geen vragen. De man reageert nergens op en lepelt onverstoorbaar zijn soep naar binnen.

Het lijkt of de anderen zich er wat ongemakkelijk bij voelen, alsof hier onuitgesproken protocollen genegeerd worden. ‘Vader en dochter zijn samen op stap?’ probeert de vrouw naast hem het nog maar eens. Ook de jonge vrouw lijkt nu een antwoord te verwachten en kijkt naar hem. Hij geeft haar een knipoog, weet van niets en eet tevreden door. Bij het dessert geven ze het op, met die man valt niet gezellig te kletsen.

‘Halleluja’, denkt hij wellicht.”

Door Walk of Wisdom pelgrim Arno van Haren vanuit het Emmaus-klooster in Velp (Nbr.)
Meer over Arno