Iets terug doen voor de natuur: verslag van de World Clean up

,
Zwerfprikken met zonnetje, Foto: Thomas Hontelez

Als de zon schijnt, is de hele wereld mooi. De hele wereld? Nou, in ieder geval was het perfect weer om zwerfafval te ‘prikken’. Pakweg 50 vrijwilligers hebben afgelopen zaterdag bijna onze gehele route opgeruimd tijdens ‘World Clean-up Day‘.

Over het algemeen: positief

Het grootste deel van de route bleek gemakkelijk schoon te maken. Vrijwilligers rapporteerden relatief weinig troep. En veel positieve reacties. Hoe mooi om het gezicht van een wildvreemde voorbijganger te zien oplichten als hij jou ziet prikken. Geregeld klonk ook een spontaan “dankjewel!”. De Walk of Wisdom vrijwilligers waren bovendien duidelijk niet de enigen: ook elders gingen mensen met afvalprikkers en vuilniszakken aan de slag. Zo inspireren we elkaar en wordt opruimen heel normaal. Nu het niet-weggooien nog…

Uh…

Heel de route schoon? Op de Waalstranden viel het menselijk gedrag ons wat rauw op het zonovergoten dak. Hier werd maar liefst 125 kilo afval weggehaald plús 10 fietsen. Een gigantische hoeveelheid natuurlijk – veroorzaakt door precies het mooie weer dat het opruimen zo aangenaam maakte. Het schijnt dat vnl. jonge bezoekers de Waalstranden ’s avonds en ’s nachts goed weten te vinden. Bijnaam voor de stranden? “Costa del Waal”.

Hulde voor het sterrenteam van Royal Haskoning BV: de enorme bende werd kordaat en goed gemutst aangepakt.

Een minder mooi puntje – en dat mogen we toch ook benoemen – is dat strandbezoekers kennelijk veel glazen en flessen kapot gooien tegen lantaarnpalen. Bezopen natuurlijk, maar dat zullen ze waarschijnlijk ook geweest zijn. Er lag daarom veel glas op het strand en dat is blijven liggen. Niet met blote voeten gaan wandelen dus…

Land van ons

Al met al kijken we terug op een mooie, gezellige en nuttige dag. Alle vrijwilligers: bedankt!!

Voor ons is deze aandacht voor de natuur extra fijn. We heten dan wel ‘pad van je eigen wijsheid’, maar onze inspiratie komt uit een diep gevoel van verbondenheid. Geniet van je tijd op aarde en breng je zelf tot bloei – en draag zorg voor de habitat die je ertoe in staat stelt. Dat is een – kunnen we wel zeggen – bijna feestelijke verantwoordelijkheid.

We hebben overigens nog geld over voor natuurprojecten aan onze route. Van elke donatie voor ons startpakket leggen we €1,- opzij voor het landschap aan onze route: de landschapsbijdrage. Suggesties? Mail [email protected].

Eerdere begunstigden: Land van Ons (burgercoöperatie die landbouwgrond opkoopt t.b.v. biodiversiteit), Stevenskerk Nijmegen (ons begin- en eindpunt), Natuurmonumenten, Vereniging Nederlands Cultuurfonds, Gelders Landschap.

En volgend jaar doen we natuurlijk weer mee met World-Clean up day!