Hoog water bij de Waal (route wel toegankelijk)

Pelgrims die in deze tijd vertrekken: het is hoog water in het rivierengebied. Dit zul je merken aan het begin van de route bij de Ooijpolder –  2 kilometer van het startpunt – en aan het eind vanaf Deest tot Beuningen. De route is hier vooralsnog overal toegankelijk, wel soms modderig. Mocht je toch voor ondergelopen stukken polder komen te staan, dan kun je uitwijken naar de verharde asfaltdijk. Deze is overal vlakbij.

Bij kaart 1: ga als de voetgangersbrug onder de Waalbrug (“de Ooypoort”) niet toegankelijk is voor de brug rechtsaf, het trapje op naar de straat. Hier links en bij het Duits-Hollands gemaal links de Ooijpolder in via de dijk. De dijk volgen tot voorbij de huizen en vervolgens de eerste weg links. Je komt dan na een tijd op kaart 2 bij het Roosje van Ooij weer op de route (het kopje koffie op de kaart in de routegids).

Laat vanaf kaart 30 de struinroute zitten en volg braaf de routebeschrijving over de asfaltweg als de Waalstranden ondergelopen blijken.

Als je het gebied wilt ingaan, bereid je voor op blubber. Foto: Ooypoort bij hoog water door Marja Hakkoer. De foto is overigens van vorig jaar, de situatie daar valt nu (nog) mee. Periodes van hoogwater vallen meestal in februari en maart.

Lees hier een achtergrond artikel over het hoogwater door natuurbeheerder en fotograaf Fokko Erhart.