Hoera: de Walk of Wisdom is jarig!

, ,

Vandaag op 21 juni bestaat de Walk of Wisdom rondom Nijmegen acht jaar. We zijn er blij mee!

Opening-walk-of-wisdom
Jan Willem van Opstal als één van onze eerste pelgrims bij de opening in 2015

In 2011 richtten we onze stichting op. We wilden een wereldwijde pelgrimsroute ontwikkelen als symbool voor de verbondenheid tussen mensen en met de planeet. In 2015 openden we een pioniersroute van 136 kilometer rondom Nijmegen. Anno 2023 schrijven zich hier jaarlijks zo’n 3.000 pelgrims voor in. Gemiddeld vertrekken elke dag 5 tot 6 pelgrims vanaf ons beginpunt de Stevenskerk in Nijmegen, waar ze ook weer aankomen. Onze pelgrimsroute loopt in een rondje: het onderweg zijn is bij het ‘moderne pelgrimeren’ belangrijker dan de plaats van bestemming.

Bescheidenheid

Nu, na acht jaar, zijn we wel wat bescheidener geworden. In 2015 wilden we nog snel groeien van een route rondom Nijmegen naar een rondje in bijvoorbeeld België, Duitsland of Engeland. Voorlopig zijn we vooral tevreden met de route rondom Nijmegen. Als kleine organisatie met 60 vrijwilligers en twee part-time coördinatoren hebben we namelijk onze handen vol.

Vandaar dat we de komende jaren eerst investeren in verdieping en verbinding aan de hand van een nieuw getijdenboek: Op weg naar wijsheid. Uitbreiding naar andere landen staat even op een laag pitje. Wel hopen we toe te komen aan een stukje internationalisering van de route in Nijmegen. En verder blijven we natuurlijk de route zelf, het startpakket en onze vertrekceremonies en stiltewandelingen aandacht en liefde geven.

Weg naar binnen

Walk of Wisdom door Petra van Bloemendaal
Illustratie: Petra van Bloemendaal

Hiermee verleggen we het accent van het grote gebaar naar de weg naar binnen. Die keuze voelt goed: het is precies waar het ‘moderne pelgrimeren‘ om gaat. Wij willen rondom Nijmegen een pelgrimstraditie laten ontstaan rondom de weg naar binnen in verbondenheid met de natuur. Of en hoe die traditie over de grens kan groeien, is afhankelijk van mensen die daar wonen en er samen met ons iets voor willen doen.

Graag willen we alle pelgrims, vrijwilligers, gastadressen, halteplaatsen en sympathisanten bedanken die de afgelopen jaren het verhaal van de Walk of Wisdom hebben mogelijk gemaakt en er iets van zich zelf aan hebben toevoegd: dankjullie wel!

Manja en Damiaan, mede ontwikkelaars en part-time coördinatoren
Monica, Jan, Angelique en Ton, bestuur

Meer weten of meedoen?

Het ‘moderne pelgrimeren‘ gaat in tegenstelling tot het klassieke pelgrimeren niet om een tocht naar een heilige plaats. Het gaat veel eerder om een persoonlijke zoektocht naar betekenis. Door dagen achter elkaar te wandelen, verbind je je geest en gevoelsleven met je lijf en en de wijdere wereld om je heen. Verschillen met anderen vallen weg onder het stof van dezelfde wandeling. Je stapt voor even uit de hectiek van het stadse bestaan in een natuurlijke habitat die je zonder voorwaarden aanvaardt en opneemt.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar dit ‘moderne pelgrimeren’ en de rol van de Camino de Santiago als rolmodel. Als je er meer over wilt weten, overweeg dan eens een lezing door Damiaan, pionier van de Walk of Wisdom.

Het verhaal van de Walk of Wisdom kan alleen bestaan dankzij de inzet van vrijwilligers en de steun van donaties. Schrijf je in voor een startpakket en word pelgrim, of geef de inschrijving cadeau aan iemand om wie je geeft. Je kunt ook het eerste hoofdstuk van ons nieuwe getijdenboek downloaden of doe een donatie via onze website (meer).

Velp
Walk of Wisdom door Marjolijn Gerrits