‘Het werden dagen vol verrassingen, omgeven door prachtige mensen en natuur’ (pelgrim Marlou Elsen)

Op 27 april 2017 werd ik 60. De oude Grieken noemden 60 de leeftijd van de filosoof – de mens die zoekt naar de diepere betekenis van de dingen en de fundamentele waarden. Ik herken mij hierin en wilde mijn verjaardag op een bijzondere manier vieren. Ik besloot de Walk of Wisdom te gaan lopen, begeleid door diegenen die me dierbaar zijn.

Van 17 tot en met 27 april liep ik deze eigentijdse pelgrimsroute. De filosoof begint bij zichzelf. Zij kent zichzelf in haar betrekkelijkheid én onvergankelijkheid. Zelfkennis is het uitgangspunt van de filosoof. In ‘Geluk’, the World Book of Happiness, staat: “Geluk is Andere Mensen. Zoek het geluk niet in jezelf, maar in je betrokkenheid bij anderen.”

De kern van de Walk of Wisdom is een poging de juiste omstandigheden te helpen ontstaan waarin wijsheid tot bloei kan komen. Tijdens mijn 11-daagse Walk of Wisdom had ik iedere dag ander gezelschap. Ik stuurde vooraf een uitnodiging met de volgende inhoud:

…Ik wil jullie uitnodigen die omstandigheden met mij te laten ontstaan zodat wijsheid voor ieder van ons tot bloei mag komen. Kies een voorkeursdag en geef aan wat je mogelijkheden zijn. We kunnen ’s morgens, maar ook ’s middags van start gaan. Na het lopen meteen naar huis kan. Samen eten kan. Blijven slapen kan. Niet meelopen en alleen samen eten kan. Andere ideeën, die ik nu even niet voor me zie, maar jij misschien wel. Alles kan. En zo laten we wijsheid bloeien en loop ik mijn 60e levensjaar uit begeleid door jullie, de mensen die mij dierbaar zijn….”

Het werd een ervaring die ik nooit meer zal vergeten. Dagen vol verrassingen. Omgeven door prachtige mensen en natuur.

In zijn boek: ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’ stelt Jaap Voigt bij de periode april-mei de volgende vragen:

  • Wat dien je nu in de wereld te brengen?
  • Wat zou je doen als je vrij was: wat is je droom; waar gaat je bezieling naar uit?
  • Wat zijn de ondersteunende elementen in jouw leven: in jezelf en buiten jezelf?
  • Integer invloed uitoefenen: hoe gaat je dat af? Wat valt daarin te verbeteren?
  • De verhouding inhoud – aantrekkelijkheid: hoe beweeg jij je daarin?

Ik kreeg antwoorden op al deze vragen.

Geluk voor mij is:

  • Samenzijn met vrienden en familie;
  • De schoonheid van de natuur;
  • Bewegen;
  • Genieten van wat ik heb en wat nog komen gaat.

Ik kijk met optimisme naar de toekomst, aanvaard verandering, hou van familie en vrienden en ben wat verder gaat. Het avontuur tegemoet.

Marlou Elsen

Meer over Marlou link.