Het was een mooie dag om te markeren

,

Als pionier van de Walk of Wisdom ben ik blij dat onze route niet draait om het Grote Voorbeeld van een heilige roerganger. Ik heb nog een hele weg te gaan op het pad naar innerlijke wijsheid. Vandaag liep ik een stukje op met nieuwe markeerder Gerard van der Wielen.

We spraken af bij de Landwinkel in het Jachtslot Mookerheide. Een kleine supermarkt vol streekproducten die wordt gerund door een toegankelijke, al lang gepensioneerde boer die nog elke dag in de weer is: “Mijn vrouw en ik hebben het uitgeprobeerd: zo’n dag samen fietsen. Ik vond er geen klap aan. Ik ben boer. Ik wil werken.” De Landwinkel is een van de ophaalpunten voor onze vogelringetjes en je kunt er tegen vrijwillige bijdrage koffie krijgen als het café ernaast gesloten is.

Gerard doet zeer royaal een duit in het koffiebakje en we gaan op pad. Ik draai me naar hem om en zie een man van begin vijftig. Ik kan niet geloven dat hij werkelijk veel ouder is en check het nog een keer. Inderdaad: “drie kwartjes”.

Mooi om te zien met hoeveel energie mensen oud(er) kunnen worden. Ook Gerard is nog steeds werkzaam. Nadat hij zijn eigen installatiebedrijf verkocht, werkt hij vrijwel iedere week als ZZP’er “acht tot tien opdrachtgevers.” Hij is een fervent fietser en maakte vroeger ieder weekend een grote toertocht. Een fietsreis naar Hongarije of Rusland is geen probleem en hij schat – na enig aandringen – zijn gefietste kilometers op “10 keer rond de wereld”.

We praten niet veel over gevoel of levenslessen, maar gaan op ons gemak zijn markeerstukje af. Met vrienden toert hij al veertig jaar op de mountainbike door het gebied en halverwege neemt hij me mee, iets van de route af. Midden in het bos, weg van de paden staan we aan de rand van een enorme kuil waar een WOII vlieger neerstortte. De plek is een oase van herfstbladeren en rondom neigen bomen over de holte. Rust en schoonheid alom.

“We moeten jonge mensen aantrekken!” zeggen mensen wel eens tegen me. Ik vind het juist leuk dat bij de Walk of Wisdom ervaring telt. Die vind je meer bij oudere mensen. Zij hebben de tijd om de race de race te laten en de vele indrukken van hun levensweg te laten rijpen tot iets van verzoening en vrede. Zulke mensen kom ik graag tegen.

Ik kijk nog eens om naar Gerard. Fit en gezond, ontspannen vriendelijk. Een tijd terug vertelde hij me te geloven in het elfde gebod: “gij zult genieten.” Hij heeft al tien fietsvrienden verloren en prijst elke dag die komt.

Bij het markeren krijgt Gerard de smaak te pakken met een verfijnde plaktechniek: zorgvuldig strijkt hij vanuit het midden de sticker op de lantaarnpaal “om luchtbelletjes te voorkomen.” Weer een stuk van de route in liefdevolle handen.

Dank je wel Gerard!

Heumensoord, Walk of Wisdom

Heumensoord, Walk of Wisdom