“Het was alsof zangeres Dineke deze Vertrekceremonie regisseerde”

,

Het was compleet onverwacht een heel bijzondere vertrekceremonie afgelopen zaterdag in de Valkhofkapel in Nijmegen. Manja Bente, mede-ontwikkelaar van de Walk of Wisdom, kwam al vroeg naar de kapel in het Valkhofpark om alles klaar te zetten voor de ceremonie voor pelgrims die aan hun Walk of Wisdom gaan beginnen.

Ze vertelt:
“Ik maakte ’s ochtends de deur open en daar stond opeens een grafkist voor het altaar. Een aantal seconden dacht ik ‘Help, hier ligt een dood persoon.’ Maar al snel zag ik dat het met een tentoonstelling te maken had. Er was een tentoonstelling van Josje Schouten met als titel Mijn grafplaats.

Die dag zou Dineke de Velde Harsenhorst zingen en spelen bij de Vertrekceremonie zoals ze zo vele malen heeft gedaan afgelopen jaren. Maar Dineke is helaas pas geleden overleden. Ik heb een kaarsje voor haar gebrand op de kist. Het leek net of ze er een beetje bij was en dat we niet om haar heen konden.

Door de kist was alles anders. We konden niet in onze vertrouwde opstelling zitten, we gingen hierdoor niet over tot de orde van de dag. Er was aandacht voor Dinekes afwezigheid.

Stuart Harris was de pelgrim die zijn verhaal over zijn Walk of Wisdom vertelde en ook zijn tocht – samen met Rita van Benthem – was verbonden met de dood. Stuart en Rita liepen de tocht als rouwritueel na het overlijden van hun beide partners (hun verhaal staat ook hier). Hij was eveneens ontroerd door de kist die daar stond. Precies op de dag dat hij zijn verhaal vertelde.

Er was prachtige muziek van performer Marjolein Pieks. Haar liederen ontroerden een aantal pelgrims. De vertrekkende pelgrims spraken bijzondere intenties uit. Het leek allemaal geregisseerd en daar was Dineke goed in.”

Foto: Stuart Harris