Het verhaal van de vertrekceremonie (6): ‘Rangen van reizigers’

‘Damiaan op vlinderjacht’ van Peter de Haan

De Vertrekceremonie/Pelgrimslauden van de Walk of Wisdom op 6 februari in de Stevenskerk in Nijmegen werd helaas vanwege corona afgelast. Zodoende is de bijdrage van pelgrim Marlou Elsen, de tekst van Friedrich Nietzsche vrij vertaald door Damiaan Messing, niet voorgedragen, maar ingesproken.

De tekst komt bij elke Vertrekceremonie uit het boek ‘Seizoenen van het Leven: een hedendaags getijden- en pelgrimsboek’.

Hieronder vind je de tekst zoals Marlou deze heeft ingesproken.

Rangen van Reizigers

Reizigers kan men onderverdelen in vijf rangen: de eerste en laagste rang reist en wordt gezien – deze rang is als het ware blind en wordt eigenlijk gereisd; de volgende rang kijkt ook zelf naar de wereld; de derde ervaart iets door het kijken en de vierde rang verwerkt wat ze heeft ervaren en draagt dit in zich mee; de hoogste rang ten slotte – een enkeling van de sterkste soort – leeft wat ze heeft ervaren en verwerkt als een natuurlijk gevolg uit in handelingen en werken, zodra zij weer naar huis is teruggekeerd.

Friedrich Nietzsche Invloedrijke Duitse filosoof, dichter en filoloog (Röcken, 15 oktober 1844 – Weimar, 25 augustus 1900). Vrij vertaald door Damiaan Messing