Het verhaal van de vertrekceremonie (3): ‘Herfst’.

,
‘Herfst’ van Gerrie Dobbelaer

Tijdens de Vertrekceremonie/Pelgrimslauden van de Walk of Wisdom op 3 oktober in de Stevenskerk in Nijmegen las vrijwilliger, coördinator, Manja Bente de tekst voor van Martin Pieterse.

De tekst komt bij elke Vertrekceremonie uit het boek ‘Seizoenen van het Leven: een hedendaags getijden- en pelgrimsboek’.

Hieronder vind je de tekst zoals Manja deze heeft ingesproken.

Herfst

‘Wie altijd op de wind let, komt nooit aan zaaien toe; wie altijd naar de wolken kijkt, komt nooit aan maaien toe.’

Prediker 11,4

De Prediker zucht vaak, graag en luidruchtig. Je moét altijd wat! Voortdurend keuzes maken!
En het is nooit goed, lijkt de Prediker telkens weer te zeggen. Is juist de herfst niet het jaargetijde van de dwingende keuzes? Het is nu of nooit! Nu moet je de akker bemesten, de wintertarwe zaaien, de voorraadschuren vullen, snel de dieren op stal zetten, vóór de eerste nachtvorst. Is je huis klaar om de herfststormen te doorstaan? Liggen de pannen strak op het dak? Kan het nergens inregenen? Is er genoeg hout om te stoken?

Keuzes maken, vooral nu de grijze herfst de donkere dood van de winter aankondigt. Als je nog wecken kunt, weck dan. Als je nog drogen kunt, droog dan. Als je nog kunt invriezen, vries dan in. Doe het nu, anders haal je het volgende voorjaar niet.

Donker is de herfst meestal. Maar soms warmt de poes zich aan een verlaat zonnetje, op de vensterbank boven de centrale verwarming. Warm u, als een poes in de herfstzon. ‘Het licht is een genot’, zegt de Prediker, verrast door het onverwachte geluk. ‘Wat een weldaad voor de ogen om de zon te zien!’

Martin Pieterse
Lector van de oudkatholieke Willibrordusparochie in Arnhem

Informatie over de komende Vertrekceremonies vind je in de Agenda.