Het verhaal van de Vertrekceremonie (2): ‘Je mist meer dan je meemaakt’

, ,
Miniatuur van kunstenares Judith Krebbekx

Tijdens de Vertrekceremonie/Pelgrimslauden van de Walk of Wisdom op 5 september in de Stevenskerk in Nijmegen las vrijwilliger Ivan Beemster een tekst voor. Van dichter Jaap Robben dit keer.

De tekst komt bij elke Vertrekceremonie uit het boek ‘Seizoenen van het Leven: een hedendaags getijden- en pelgrimsboek’. Hieronder vind je de tekst. Ivan heeft hem ook ingesproken.

Je mist meer dan je meemaakt

Dit is een halve uitspraak van Martin Bril. Ik vind het een gedicht. Het is een verhelderend gedicht. Eigenlijk komen er nog drie woorden na, maar die interesseerden mij nooit zo. Je mist meer dan je meemaakt, dat raakte precies wat ik voelde. En daarom herhaalde ik die zin regelmatig voor mezelf. Bijvoorbeeld op de vrijdagavonden toen ik net studeerde en met de bus naar mijn ouders ging en langs een café met beslagen ramen reed. ‘Daar had ik nu eigenlijk moeten zijn,’ dacht ik dan. Daar is iedereen, behalve ik. Met meisjes had ik dat ook. Van kleuter af aan ben ik chronisch verliefd, het liefst op alle meisjes van de wereld.

Met grote steden bekruipt me dat gevoel nog steeds. Ik kan moeilijk kiezen op de plattegrond van Stockholm of Berlijn wat ik wil zien. Eigenlijk alles. Ieder kerkje, museum of galerietje. En ook allemaal tegelijk, want op elk moment kan ergens iets gebeuren. Als een mantra mompel ik dan: Je mist meer dan je meemaakt.

Lange tijd interesseerden de overige drie woorden van de uitspraak van Martin Bril me niet. Tot ik die woorden plotseling tegenkwam, geschilderd op een muur in de binnenstad van Den Bosch.

Je mist meer dan je meemaakt.

Helemaal niet erg.

Sindsdien herhaal ik alleen nog die laatste drie woorden wanneer ik een mooi meisje voorovergebogen op een racefiets door de stad zie gaan. En stadsplattegronden koop ik niet meer, ik zie wel wat ik tegenkom.

Jaap Robben
Stadsdichter van Nijmegen 2009-2010

Miniatuur: kunstenares Judith Krebbekx

Informatie over de komende Vertrekceremonies vind je in de Agenda.