Het schiet op…!

LF_weblog.jpg

LF_weblog.jpg

Het hedendaags getijden- en pelgrimsboek Seizoenen van het Leven is bijna klaar is. Alle bijdragen zijn binnen en op hun plek gezet. Nog een correctieronde en het goede papier uitzoeken. Vervolgens drukken en binden. Het lijkt zo eenvoudig.

Het zijn dikwijls de vakanties waarin mooie plannen ontstaan. Zo ook, inmiddels ruim twee jaar geleden, het idee om een hedendaags getijden- en pelgrimsboek uit te geven. Er groeit iets in mijn hoofd dat ik graag wil realiseren. Maar dan is er nog niet meteen een aanpak waarmee ik vooruit kan. Een tijd van verdieping volgt: veel lezen, musea bezoeken en deskundigen raadplegen. En dan komt het moment waarop de knoop doorgehakt moet worden. Gaat het idee de prullenbak in of ga ik er voor de volle 100% tegenaan. Ik koos na overleg met mijn partner Sytske Zwart voor het laatste. Zekerheid is er allerminst en uit ervaring weten we dat het nooit precies gaat zoals van te voren bedacht. Hobbels en aanvaringen zijn er altijd. We doen dit werk al jaren en weten inmiddels dat zo’n schurend en soms botsend proces met constructieve mensen tot iets moois leidt. Misschien wel juist daardoor.

Bij een getijdenboek – zie bijvoorbeeld de getijdenboeken van de Gebroeders van Limburg – zijn naast inspirerende teksten en mooie miniaturen ook vormgeving en bladversiering erg belangrijk. De vormgeving van Seizoenen van het Leven is in handen van Anne Louman en Petra van Bloemendaal van Louman & Friso ontwerpbureau. Zij stonden voor de moeilijke taak om tot een hedendaagse vormgeving te komen voor een boek dat zonder twijfel vergeleken zal worden met de museale getijdenboeken van vroeger.

Over elke pagina is nagedacht. Niet alleen over lettertype, -grootte en -dikte en de bladindeling, maar ook over de ‘oortjes’, gepersonaliseerde logo’s voor de schrijvers, bladversieringen voor zomer, herfst, winter en lente en ga zo maar door. Zij hebben alles uit de kast gehaald om er een prachtig boek van te maken. Dank!

Op de foto de pagina’s 120 en 121 ontworpen door Petra van Bloemendaal. Ook de Middeleeuwer zou er blij van worden!

De presentatie van het boek is op 21 juni 2015 in de Stevenskerk Nijmegen tegelijk met de start van de Walk of Wisdom.