Hedendaagse ‘middeleeuwse’ miniaturen van Gea Karhof
Wie bekend is met het werk van Gea Karhof zal niet verbaasd zijn dat ik haar vroeg om een aantal miniaturen te maken voor ‘Seizoenen van het Leven’, een hedendaags getijden- en pelgrimsboek. Als iemand ‘middeleeuwse’ miniaturen kan maken dan is Gea dat wel. In november 2013 stuurde ik haar een projectomschrijving en schreef: ‘Miniaturen voor een hedendaags getijdenboek zijn jou op het lijf geschreven. Ik hoop op tenminste vier (heel) kleine prenten…’. Haar reactie kwam onmiddellijk: ‘Wat een prachtig project! Ik doe graag mee.’
Gea Karhof visualiseert met behulp van de oude techniek van het etsen een wereld waarin op één prent vele culturen en tijden elkaar ontmoeten. Ze reist over de hele wereld en verzamelt op die manier vele verhalen en voorwerpen, die ze daarna in haar prenten verwerkt. Ze gebruikt symbolen uit oude culturen, maar ook iconen uit de twintigste eeuw, zoals Minny Mouse en Marilyn Monroe. In het werk van Gea vermengen fantasie, mythologie en werkelijkheid zich. Alle prenten worden in een beperkte oplage gedrukt en met de hand ingekleurd. Het reliëf ontstaat door blinddruk en de glans door het opgelegde bladgoud.
Inmiddels heeft Gea vier prachtige miniaturen gemaakt voor ‘Seizoenen van het leven’: hele fijne etsjes, zorgvuldig van kleur en bladgoud voorzien. Hun kwetsbaarheid vertedert. De schoonheid van de prenten van Gea Karhof roepen gevoelens op van vertrouwen, vriendelijkheid en rechtvaardigheid. Ze vertegenwoordigen een constructief wereldbeeld.
Gea Karhof maakt weliswaar gebruik van een oude techniek, maar haar onderwerpen zijn heel erg van deze tijd:
- Terra Nostra (22 april, Internationale dag van de aarde)
- The Cloud (8 mei, Dag van de communicatie)
- Celebrating Life (21 juni, Internationale dag van de muziek)
- Hemelingen (2 oktober, Het feest der heilige beschermengelen)
Op bijgaande afbeelding ziet u ‘The Cloud’. Een hedendaagser onderwerp is nauwelijks denkbaar. U kunt zien hoe tegenwoordig de mensen uit alle windrichtingen met elkaar verbonden zijn. Deze communicatierevolutie, de constante uitwisseling van informatie en ideeën heeft grote gevolgen voor ons denken en doen. Waar dit uiteindelijk toe zal leiden weet ik niet. Zouden al die gezamenlijke breinen in staat zijn om wereldproblemen op te lossen? Of zitten er zoveel nadelen aan al dat gecommuniceer dat er van vooruitgang nauwelijks sprake zal zijn? Ik houd het net als Gea op het eerste. Wat denkt u?
Theo van Stiphout
Gea Karhof (Wieringen 1945).
Opleiding: 1963-1965 Kunstacademie en tekeninstituut te Haarlem.
1966-1969 Gerrit Rietveld Academie opleiding voor tekendocent.
1969-1974 Vrije grafiek en schilderen. Leraren: Herman Gordijn, Ab Stok, Friso ten Holt.
Publicaties: O.a. ‘Gea Karhof, etsen als ontdekkingsreis’, oeuvre catalogus ‘Gea Karhof, grenzeloze grafiek’.
Werk van Gea Karhof bevindt zich in de collectie van Intermedi-Art Nijmegen.