Hartelijkheid in het buitengebied

,

Het bakhuisje van Ronald Baksteen en Machteld Meij is een van de meest geliefde logeer-adressen aan onze route. Het ligt bijna halverwege de route, middenin natuurgebied de Hatertse Vennen. Damiaan Messing ging langs voor een interview.

Het is bewolkt en een beetje regenachtig als ik de Hatertse Vennen binnenwandel. Ik word hartelijk begroet met een groot kikkerconcert: links en rechts van de paden kwaken de beestjes er lustig op los, ondersteund door het gekwetter van vogels verspreid over de hei. Her en der duiken bloemen in witte dotjes boven de zacht groene en paarse heide. Ik schuil even onder een gedrongen eik. De eik, een paar andere bomen en ik vormen een verticale uitzondering op een verder uitgestrekte, glooiende vlakte. Ik voel me hier thuis.

Als ik het erf van Ronald en Machteld oploop, klinkt onmiddellijk het gemekker van een geit, die zich waarschijnlijk herinnert dat ik haar ooit wortelen voerde. Machteld loopt me tegemoet met een kruiwagen in de hand. Ronald verschijnt vanonder een grote, open schuur die volgestapeld ligt met gekloofd hout. Ik dwaal wat over het kleine landgoed met zijn vele bloemen en gezellige nissen, om daarna in een tuinhuisje aan te schuiven voor de lunch.

Waarom zijn jullie gastgezin van de Walk of Wisdom geworden?

Machteld: “Ik vind het belangrijk dat je dichtbij de route kunt slapen als je een wandelroute loopt. In Engeland kwamen we op onze wandelingen altijd op de prachtigste plekken. Die plekken zijn me bij gebleven en zo’n plek willen we nu voor anderen zijn.” Ronald: “We waren al gastgezin van vrienden op de fiets toen we op eens overal jullie engeltjes zagen. Toen dachten we: het huisje staat er toch, laten we ons aanmelden als gastgezin. Het is mooi hier en dat willen we graag delen.”

Jullie verhuren het huisje alleen aan pelgrims en leden van vrienden op de fiets, waarom eigenlijk? Je zou er ook een lucratief buitenhuisje van kunnen maken.

Machteld: “We doen het niet voor het geld. We hebben alles al wat we willen. Ik kan hier lekker schilderen, verhaaltjes schrijven. Gewoon genieten.” Ronald: “Als je commercieel wordt, krijg je ook een ander soort mensen. En die willen we hier niet. Die gaan zich hier voor een paar dagen installeren en dan kom je er niet meer vanaf…” Machteld: “Dan ben je gewoon je privacy kwijt. We willen mensen die te voet of te fiets komen voor een nacht en dan de volgende dag weer verder gaan.”

Hoe bevalt het om gastgezin te zijn?

In koor: “Heel erg leuk!
Ronald: “Er komen bijna altijd leuke mensen. Het zijn gasten die van de tuin en de omgeving genieten en bewust bezig zijn met de natuur en met zich zelf.” Machteld: “Ze waarderen het hier echt“. Ronald: “Het gastenboek spreekt wat dat betreft boekdelen. We vinden het zelf altijd heel leuk om dat te lezen. Als je de verhalen van de vrienden op de fiets vergelijkt met de pelgrims, dan zie je bij pelgrims vaak hele mooie verhalen die veel dieper gaan dan alleen ‘leuke plek’ of ‘lekker ontbijt’. Dat soort mensen vinden wij het leuk om naar de zin te maken.

Machteld: “Je merkt soms aan mensen dat ze even wat extra aandacht nodig hebben en dan kunnen mooie gesprekken ontstaan. De gasten zijn dan ook echt blij met de aandacht die je geeft en dat is fijn. Maar in principe laten we de mensen hun eigen gang gaan, we dringen ons niet op.”

Machteld en Ronald waren allebei docent aan een middelbare school in Nijmegen en daarnaast zelf creatief. Machteld schildert nog steeds en schrijft verhalen. Ronald deed veel aan theater en cabaret. Ze genieten van het buitenleven en hoeven niet zo nodig op verre vakanties of cruises “dan moet je zoveel“. Daarbij: “de beesten moeten worden verzorgd.” Dan doen ze duidelijk graag en met veel liefde.

Mooi om te zien hoe tevreden mensen kunnen zijn met elkaar en hun omgeving en tegelijk verbonden willen blijven met anderen. Gastgezin en Walk of Wisdom vullen elkaar hier goed aan.

Wat is wijsheid eigenlijk voor jullie zelf?

Machteld: “Wel horen, maar niet spreken.” Ronald: “Nee, soms moet je juist wel iets zeggen!
Ronald: “Wijsheid is bewust zijn wat je doet en daarbij rekening houden met je omgeving.” Machteld: “daar kan ik me helemaal in vinden.

De website van Machteld: www.machteldmeij.nl. Ronald schreef een sprookjesboek dat Machteld illustreerde. Het ligt klaar voor je om te lezen. Adresgegevens op de website of onze routegids en overnachtingslijst (Hatertse Vennen, bijna halverwege).
Een schilderij van Machteld Meij

Een schilderij van Machteld Meij