Intenties tot een groene leefstijl

,

 

‘Ik beloof dat ik nog minder dagen per week vlees eet voortaan.’ Aldus de belofte aan de aarde van Bert Lagerweij, voortrekker van Nijmegen Green Capital 2018.

Hij plantte zondag, wereldwijd de Dag van de Aarde, officieel de eerste intentie voor een groene leefstijl in een mooie schaal aarde in de Valkhofkapel in Nijmegen. Het was de start van een nieuw ritueel waarmee de Walk of Wisdom meedoet met Nijmegen European Green Capital.

Bert droeg voor de gelegenheid een bijzondere ambtsketting, gemaakt van onderdelen van oude mobieltjes. Bert: “De ketting heeft dertien ‘bedeltjes’. We hebben Green Capital Challenges rondom dertien thema’s. Deze maand is circulaire economie het thema. Elk thema heeft een eigen aanjager: die is Nijmeegs groene burgemeester voor een maand.”

Imkers en andere vrijwilligers van Stichting Bijendichterbij en Ontfermberm schreven hún intentie op een etiket: ‘Wij beloven dat we ons met liefde ontfermen over de berm. En dat betekent bermen vrij maken van zwerfafval én vervolgens mooier maken door biologisch zaad in te zaaien.’

Troubadour en vaste Walk of Wisdom-muzikant Mark Schilders had voor de gelegenheid het gedicht ‘Het lied der dwaze bijen’ van dichter Martinus Nijhoff op muziek gezet. Mark over zijn keuze: “De bijen ruiken de geur van ‘hogere honing’, van het onbekende, en gaan als collectief die geur achterna met de hartstocht die bijen eigen is.” Hij kreeg iedereen aan het zoemen als bijen.

Eigen voornemen

Wie erbij was in de Valkhofkapel kon zijn eigen moestuinetiketje beschrijven met een concreet voornemen en planten in de aarde. En daarna werd er gezamenlijk een ontfermberm onderaan het Valkhofpark aangepakt: alle afval weg en bloemzaadjes in de grond voor de bijen.

De ‘Lieve aarde, ik beloof’-schaal blijft tot september in de Valkhofkapel staan. Tot die tijd kunnen mensen er een eigen intentie planten tijdens openingstijden van de kapel. Dat leidt hopelijk tot een schaal vol inspiratie. Zangeres/muzikant Dineke de Velde Harsenhorst bedacht het ritueel.