Gelderse Koppen – TV Gelderland, met Harm Edens

,

NIJMEGEN – Een eigentijdse pelgrimsroute, los van religie. Dat is de Walk of Wisdom. Deze 136-km lange tocht rondom Nijmegen is een initiatief van Damiaan Messing (42). 

Hij liep twee keer de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Maar hij vroeg zich wel beide keren af waarom hij naar de botten van een heilige zou lopen, terwijl hij er niet in gelooft. Vanuit die gedachte is de Walk of Wisdom ontstaan.  

Damiaan zocht een manier om mensen met elkaar te verbinden, los van uiterlijk, geld, status en macht. Volgens Damiaan is een pelgrimstocht de ideale manier om saamhorigheid te creeren. Hij heeft er 4 jaar over gedaan om de route te ontwikkelen en uit te zetten.

Sinds de opening van de Walk of Wisdom in juni hebben zich al 350 pelgrimlopers ingeschreven. Alle pelgrims krijgen een startpakket met een leren veter en een speld in de vorm van een icoon zodat ze herkenbaar zijn als pelgrimloper. Dit icoon is speciaal gemaakt door het kunstenaarsechtpaar Huub en Adelheid Kortekaas. De veter dient als bedelband. In elk van de 11 gemeenten langs de route kan de pelgrim een vogelringetje ophalen met de naam van de gemeente erin. Aan het eind van de tocht kan zo worden aangetoond dat de hele route is gelopen.

Het uiteindelijke doel is een route over de hele wereld, met symbolen en rituelen die langzamerhand ontstaan. Harm Edens loopt in Gelderse Koppen zaterdag samen met Damiaan een deel van de route.