Gaandeweg – onderweg (verslag van een ‘walk of wisdom’)

11705634_10153113753934217_1269871002_o.jpg

11705634_10153113753934217_1269871002_o.jpg

Gaandeweg Onderweg

Mijn Walk of Wisdom van 21 juni  t/m 26 juni 2015. Door: Jan Veltman

Zonder alle anderen tekort te willen doen, allereerst mijn felicitaties aan Damiaan en Manja.

Zondag 21 juni 2015 was het dan zover, na vele jaren pionieren en contacten leggen om een droom te kunnen verwezenlijken, een droom die volgens mij is uitgekomen. De overweldigende belangstelling in de Stevenskerk te Nijmegen was een bijzonder moment. De latere, vele ontmoetingen met medepelgrims maar ook willekeurige andere ontmoetingen hebben ook bij hen een bijzondere indruk achtergelaten. Verder heb ik veel enthousiasme en positieve reacties op mijn slaapadressen ondervonden.

De voordrachten van Désanne, Frouke en Jan maar de woorden van Shayk, heb ik later in mijn eentje op een bijzondere wijze laten landen. Vervolgens alles verder laten inwerken voor een verdere verdieping. De afsluiting in de Stevenskerk door de bedenker Damiaan was een mooie en met humor omgeven woorden, een mooie afronding, maar voor de pelgrims een mooi begin.

Een prachtige start vanuit het oude centrum van Nijmegen door de Ooijpolder naar de heuvelachtige omgeving van het “binnenste buitenland”. Vervolgens te kunnen genieten door een stukje Duitsland om via de Mookerheide  en de twee Brabantse stadjes Grave en Ravenstein, het Gelderse rivierengebied te mogen aanschouwen.

Gaandeweg mijn tocht realiseerde ik mij dat de “Walk of Wisdom” en de omgeving rondom “Nijmegen”op een bijzondere wijze met elkaar verbonden zijn. Hoewel het een hedendaagse pelgrimstocht is onafhankelijk van elke religie, behoort Nijmegen en omstreken vanuit de Romeinse tijd, wel tot de oudste stad van Nederland. Pelgrimeren is niet alleen een eeuwenoude activiteit maar ook zingevend, onafhankelijk van elke religie. Pelgrimeren en zingevende gedachten zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op deze wijze heb ik door de verdere verdieping van onder andere de voordrachten maar de woorden, ”luisteren”, “aanvaarden” en “goed lezen” op mij laten inwerken.

Maar ook over het feit dat wandelen en pelgrimeren niet alleen werkwoorden zijn, maar eveneens met dezelfde betekenis n.l. “lopen”, zijn er voor mij persoonlijk toch essentiële verschillen. Wandelen is lopen van A naar B veelal binnen een gestelde tijdslimiet. Pelgrimeren betekent voor mij ontmoeten maar ook ontdekken én lopen en dan maar afwachten waar je uitkomt. Na mijn ontdekking en daarna de ontmoeting met mijn schaduw, besefte ik tijdens het lopen dat deze schaduw was opgeborgen in mijn rugzak. De “last” zie ik niet, maar voel ik wel.  Mijn bewust-wordingsproces van geestelijke groei en verdere verdieping tijdens de Walk of Wisdom is opnieuw toegenomen.

Een bijkomende bijzonderheid voor mij was dat ik als 2e pelgrim was ingeschreven en ook nog als 2e pelgrim op de eindbestemming ben verwelkomd. De pelgrimstocht na 6 dagen op 26 juni 2015 gaf mij een extra gevoel van verdere groei van nog meer wijsheid.  

Een pelgrimsgroet van Walk of Wisdom

Jan Veltman

Foto: Bart Kouwenberg