Gaandeweg Onderweg op Weg: Jan Veltman (pelgrim nr 2) over de Walk of Wisdom

Jan Veltman is de tweede pelgrim die zich halverwege 2015 inschreef voor de Walk of Wisdom. En bij terugkeer bleek hij de tweede aangekomene. Tijdens de vertrekceremonie waarbij recent de 999e pelgrim aan zijn tocht begon, vertelde Jan over zijn ervaringen. Hieronder vind je zijn verhaal.

 

Beste pelgrims en aanwezigen

Afgezien van het feit dat ik Damiaan al enkele jaren kende, was het kenmerkende karakter van de Walk of Wisdom ‘Het pad van je eigen wijsheid’, voor mij zeker een reden, om als redelijk ervaren pelgrim, als één van de eersten, te gaan lopen. 

Pelgrimeren is voor mij meer dan lopen, namelijk zingevend wandelen, maar ook ontmoeten, je gedachten laten gaan en woorden met elkaar verbinden, avontuur, veelal niet weten waar je ’s avonds slaapt en daarnaast ook genieten van alles wat je ziet en voelt wat er met je gebeurt.

Voor mij zijn enkele citaten van bekende personen, een vast onderdeel van mijn pelgrimages, zoals ‘Niet jij kiest de weg, maar de weg kiest jou. De keuze is dus niet de weg, maar de wijze hoe je die weg gaat’ én ‘mijn bestaan’ is een feit, maar het ‘leven is een kunst’. Die kunst creëer ik op die weg.

Met deze gedachten en de filosofische voordracht van Désanne van Brederode, het gedicht van Froukje en de donderspeech van Jan Terlouw, op zondagmorgen 21 juni 2015 bij de openingsceremonie in de Stevenskerk in Nijmegen, ben ik begonnen aan de Walk of Wisdom. 

Op de eerste middag had ik al vele ontmoetingen met voor mij onbekende mensen. Op de tweede en derde dag heb ik deels met een pelgrim samen opgelopen, om vervolgens de volgende dagen alleen verder te gaan.

Gaandeweg onderweg op weg, heb ik ervaren, dat de Walk of Wisdom en de omgeving rondom Nijmegen met elkaar verbonden zijn, ondanks enkele contrasten. Uiteraard ook genoten van de verschillende landschappen. Mooier had niet gekund. Hoewel het een hedendaagse pelgrimstocht is, onafhankelijk van elke religie, was Nijmegen en omstreken al bekend tijdens de Romeinse tijd, dus één van de oudste steden in Nederland. Pelgrimeren is ook een eeuwenoude activiteit.

Bij mijn aankomst op vrijdag 26 juni 2015 omstreeks 13.45 uur heb ik mij als 2e pelgrim laten inschrijven in het register, heel bijzonder, eerst al als 2e inschrijver, met als bijzonderheid, na zes dagen ‘nog meer wijsheid’ door zelfreflectie, delen en betrokkenheid.

Met dank aan Damiaan. 

Jan Veltman 

Foto: Jacinta Kogelman