Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Pelgrimslauden

2 juni 2018 om 05:15 - 05:30

Stevenskerk door Bart KouwenbergStevenskerk door Bart Kouwenberg

De Pelgrimslauden: een maandelijks bezinningsmoment bij zonsopgang in de Stevenskerk rond Seizoenen van het Leven: een hedendaags getijden – en pelgrimsboek.

Seizoenen van het Leven gaat over de wijsheid van het leven. Bij de Pelgrimslauden staan we hier elke eerste zaterdag van de maand bij stil. We doen dat wanneer de stad ontwaakt – bij zonsopgang precies – in de stil verlaten, intieme grandeur van de Stevenskerk.

Een mooi moment van bezinning om de dag mee te beginnen – of je nu in Nijmegen woont of als pelgrim vertrekt voor je eerste tocht op de Walk of Wisdom. Het tijdstip is bepaald op 05.24u (stipt!). Het is een beetje vroeg, ja.

Programma Pelgrimslauden, zaterdag 2 juni, Stevenskerk
05.15u Stipt! Mensen worden binnengelaten door de Stevenspedel bij de Stevenskerkhof 62.
05.18u Omgang in stilte door de Stevenskerk naar de unieke uitgave van het boek.
05.24u Voordracht van een tekst van de maand juni, uitgekozen door de voorlezer van dienst.
05.28u Omgang in stilte door de Stevenskerk naar de uitgang.
05.30u Einde.

De Stevenspedel is Theo van Stiphout. Hij leidt de Pelgrimslauden in goede banen. De voorlezer van dienst is Sytske Swart. Zij kiest een tekst uit Seizoenen van het Leven van de maand juni.

Er wordt voor, tijdens en na de lauden zoveel mogelijk stilte betracht.

Achtergrond

De Pelgrimslauden is geïnspireerd op het Middeleeuwse kloosterritme, waarbij op vaste tijden van de dag momenten waren ingericht voor inkeer (metten, lauden, vespers etc.). Het ritueel is daarmee een nieuw oud stukje Nijmeegse cultuurhistorie: de stad kent een rijke getijdentraditie. Zo was Nijmegen in de Middeleeuwen de woonplaats van de beroemde schilders de Gebroeders van Limburg. De drie broers hebben in opdracht van hertog van Berry wereldberoemde getijdenboeken ‘verluchtigd’ met kunst, zogenoemde miniaturen.

In de Stevenskerk staat een bijzondere uitgave van ons eigen getijdenboek Seizoenen van het Leven. Dit boek is een niet religieuze variatie op de Middeleeuwse getijdenboeken. In plaats van gebeden draait het boek om wijsheid. De miniaturen zijn gemaakt door levende kunstenaars naar eigen inzicht. Lees meer hierover.

Foto Stevenskerk: Bart Kouwenberg.

The Cloud, Gea Karhof

De ‘cloud’ – Gea Karhof

Gegevens

Datum:
2 juni 2018
Tijd:
05:15 - 05:30
Evenement Categorie:

Organisator

Stichting Walk of Wisdom

Locatie

Stevenskerk
Stevenskerkhof 64
Nijmegen,GelderlandNijmegenNederland
+ Google Maps
Website:
http://stevenskerk.nl