Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Pelgrimslauden

6 oktober 2018 om 07:45 - 08:00

gerrie dobbelaer 2 zomer verkleind

De pelgrimslauden: een bezinningsmoment bij zonsopkomst in de stilverlaten, intieme grandeur van de Stevenskerk. De dag is nog fris, het licht begint net te schijnen. Een mooie manier om je dag of pelgrimstocht te starten.

De pelgrimslauden is geïnspireerd op het ritme van het kloostergebed, maar staat los van de christelijke religie. Centraal staat een tekst die door een voorlezer wordt gekozen uit Seizoenen van het Leven: een hedendaags getijden – en pelgrimsboek. 

Seizoenen van het Leven bevat bijdragen van bekende en onbekende Nederlanders over een inspirerende levenservaring. Het boek is verluchtigd met 40 verbeeldingen (miniaturen) over universele thema’s door moderne kunstenaars. Een bijzondere uitgave met alle ingebonden, originele kunstwerken staat in de Stevenskerk.

De bijeenkomst duurt een kwartier en is gratis bij te wonen. Voor, tijdens en na de pelgrimslauden wordt zoveel mogelijk stilte betracht. De zijdeur van de kerk (Stevenskerkhof 62) gaat open bij zonsopgang precies! Aanmelden is niet nodig.

Stevenspedel (degene die de pelgrimslauden in goede banen leidt): Theo van Stiphout.
Voorlezer van dienst: nog niet bekend.

Achtergrond

Vanaf de Middeleeuwen worden in christelijke kloosters op vaste tijden van de dag momenten ingericht voor inkeer: het getijdengebed (metten, lauden, vespers etc.). De pelgrimslauden is hierop een seculiere variant.

Ons eigen getijden- en pelgrimsboek Seizoenen van het Leven is een nieuw oud stukje Nijmeegse cultuurhistorie: de stad kent een rijke getijdentraditie. Zo was Nijmegen in de Middeleeuwen de woonplaats van de beroemde schilders de Gebroeders van Limburg. Deze drie broers hebben in opdracht van hertog van Berry wereldberoemde getijdenboeken ‘verluchtigd’ met kunst, zogenoemde miniaturen.

In de Stevenskerk staat een bijzondere uitgave van Seizoenen van het Leven met alle originele kunstwerken. In plaats van gebeden draait het boek om wijsheid. De miniaturen zijn gemaakt door levende kunstenaars naar eigen inzicht.

Lees meer hierover.

Een miniatuur door de gebroeders van Limburg met daarop ook de hertog de Berry

The Cloud, Gea Karhof

De ‘cloud’ – een van de moderne miniaturen uit ons pelgrimsgetijdenboek door Gea Karhof

Gegevens

Datum:
6 oktober 2018
Tijd:
07:45 - 08:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Organisator

Stichting Walk of Wisdom

Locatie

Stevenskerk
Stevenskerkhof 64
Nijmegen,GelderlandNijmegenNederland
+ Google Maps
Website:
http://stevenskerk.nl