Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Pelgrimslauden

4 augustus 2018 om 06:03 - 06:18

De pelgrimslauden: een maandelijks bezinningsmoment bij zonsopgang in de Stevenskerk rond Seizoenen van het Leven: een hedendaags getijden – en pelgrimsboek.

Seizoenen van het Leven gaat over de wijsheid van het leven. Bij de pelgrimslauden staan we hier elke eerste zaterdag van de maand bij stil. We doen dat wanneer de stad ontwaakt – bij zonsopgang precies – in de stil verlaten, intieme grandeur van de Stevenskerk.

Een moment van bezinning om je dag of pelgrimstocht te beginnen. De dag is nog fris, het licht begint net te schijnen. Bekijk het landschap met andere ogen…  De deur gaat open bij zonsopgang precies! Het is een beetje vroeg, ja.

Programma pelgrimslauden, zaterdag 4 augustus, Stevenskerk
06.03u Stipt! Mensen worden binnengelaten door de Stevenspedel bij de Stevenskerkhof 62.
06.05u Omgang in stilte door de Stevenskerk naar de unieke uitgave van het boek.
06.10u Voordracht van een tekst van de maand juni, uitgekozen door de voorlezer van dienst.
06.15u Omgang in stilte door de Stevenskerk naar de uitgang.
06.18u Einde.

De Stevenspedel is Theo van Stiphout. Hij leidt de pelgrimslauden in goede banen. De voorlezer van dienst is Lucy Holl, freelance redacteur in Nijmegen (link). De pelgrimslauden is gratis bij te wonen.

Er wordt voor, tijdens en na de lauden zoveel mogelijk stilte betracht.

Achtergrond

De pelgrimslauden is geïnspireerd op het Middeleeuwse kloosterritme, waarbij op vaste tijden van de dag momenten waren ingericht voor inkeer (metten, lauden, vespers etc.). Het ritueel is daarmee een nieuw oud stukje Nijmeegse cultuurhistorie: de stad kent een rijke getijdentraditie. Zo was Nijmegen in de Middeleeuwen de woonplaats van de beroemde schilders de Gebroeders van Limburg. De drie broers hebben in opdracht van hertog van Berry wereldberoemde getijdenboeken ‘verluchtigd’ met kunst, zogenoemde miniaturen.

In de Stevenskerk staat een bijzondere uitgave van ons eigen getijdenboek Seizoenen van het Leven. Dit boek is een niet religieuze variatie op de Middeleeuwse getijdenboeken. In plaats van gebeden draait het boek om wijsheid. De miniaturen zijn gemaakt door levende kunstenaars naar eigen inzicht. Lees meer hierover.

The Cloud, Gea Karhof

De ‘cloud’ – Gea Karhof

Gegevens

Datum:
4 augustus 2018
Tijd:
06:03 - 06:18
Evenement Categorie:

Organisator

Stichting Walk of Wisdom

Locatie

Stevenskerk
Stevenskerkhof 64
Nijmegen,GelderlandNijmegenNederland
+ Google Maps
Website:
http://stevenskerk.nl