Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Elke eerste zaterdag: de pelgrimslauden

2 februari om 08:25 - 08:40

Stevenspedel bij de pelgrimslaudenWalk of Wisdom

De pelgrimslauden: een bezinningsmoment bij zonsopkomst iedere eerste zaterdag in de intieme grandeur van de Stevenskerk. De dag is nog fris, het licht begint net te schijnen. Een mooie manier om je dag of pelgrimstocht te starten.

De pelgrimslauden is geïnspireerd op het ritme van het kloostergebed, maar staat los van de christelijke religie. Centraal staat een tekst uit Seizoenen van het Leven: een hedendaags getijden – en pelgrimsboek. Dit boek gaat over wijsheid en is verluchtigd met 40 verbeeldingen (miniaturen) over universele thema’s door moderne kunstenaars. Een bijzondere uitgave met alle ingebonden, originele kunstwerken staat in de Stevenskerk.

De bijeenkomst duurt een kwartier en is gratis bij te wonen. Tijdens en na de pelgrimslauden wordt zoveel mogelijk stilte betracht. Verzamelen bij de zijdeur van de kerk (Stevenskerkhof 62), wees op tijd: de deur gaat dicht! Aanmelden is niet nodig.

Stevenspedel: Theo van Stiphout. Hij leidt de pelgrimslauden in goede banen.
Voorlezer van dienst: nog niet bekend.

Achtergrond

Vanaf de Middeleeuwen worden in christelijke kloosters op vaste tijden van de dag momenten ingericht voor inkeer: het getijdengebed (metten, lauden, vespers etc.). De pelgrimslauden is hierop een seculiere variant.

Ons eigen getijden- en pelgrimsboek Seizoenen van het Leven is een nieuw oud stukje Nijmeegse cultuurhistorie: de stad kent een rijke getijdentraditie. Zo was Nijmegen in de Middeleeuwen de woonplaats van de beroemde schilders de Gebroeders van Limburg. Deze drie broers hebben in opdracht van hertog van Berry wereldberoemde getijdenboeken ‘verluchtigd’ met kunst, zogenoemde miniaturen.

In de Stevenskerk staat een bijzondere uitgave van Seizoenen van het Leven met alle originele kunstwerken. In plaats van gebeden draait het boek om wijsheid. De miniaturen zijn gemaakt door levende kunstenaars naar eigen inzicht.

Lees meer hierover.

Een miniatuur door de gebroeders van Limburg met daarop ook de hertog de Berry

The Cloud, Gea Karhof

De ‘cloud’ – een van de moderne miniaturen uit ons pelgrimsgetijdenboek door Gea Karhof

Gegevens

Datum:
2 februari
Tijd:
08:25 - 08:40
Evenement Categorie:

Organisator

Stichting Walk of Wisdom

Locatie

Stevenskerk
Stevenskerkhof 64
Nijmegen,GelderlandNijmegenNederland
+ Google Maps
Website:
http://stevenskerk.nl