“Er komt altijd wel weer een oplossing” – Jessie Jager

,

Vertragen – dat is waar mensen bij pelgrimeren vaak aan denken. Deze zomer stond Jessie Jager uit Nijmegen in Runner’s World en Women’s Health met een heel andere beleving. Jessie had onze 136 kilometer lange route niet in één of twee weken gelopen, maar in 16 uur. Wat zegt u? Ja, 16 uur! Al hardlopend.

Hoe betekenisvol dat kan zijn, vertelt ze in Women’s Health:

pelgrim Jessie Jager Stevenskerk
Jessie bij eindpunt de Stevenskerk

“Zo’n dag is slopend, maar ook heel indrukwekkend. Vrienden en familie liepen stukken mee, je beleeft alles heel intens omdat er geen afleiding is. Er is alleen het pad, jij, en de lieve mensen die je steunen. Het plaatst dingen in perspectief. Het start- en eindpunt van de Walk of Wisdom is bij de St. Stevenskerk, die ver boven de stad uittorent. Ik had gevisualiseerd hoe het zou zijn om de punt van die toren eindelijk te kunnen zien, dat hield me op de been. Toen ik die eenmaal zag, werd ik overweldigd door emoties. Hoe zwaar je het ook hebt, er komt altijd wel weer een mooi moment, of een oplossing. Dat probeer ik m’n kinderen ook mee te geven. Ik weet nu hoever doorzettingsvermogen je kan brengen.

Een Ode

Haar tocht was een ode aan haar inspirator Jaap, schrijft ze.

Voorwaarts en niet versagen!

Dat is wat Jaap zou zeggen. 25 jaar geleden lagen opperste vreugde en intens verdriet zó dicht bij elkaar.

Ik was bijna 15 en zat in 3 gymnasium van het Lorentz College in Arnhem toen in 1994 de oproep kwam om je aan te melden voor de musical Bumper: een zelfgeschreven productie geïnspireerd op West Side Story. Ik was er als de kippen bij, ik wilde dat podium op en zou auditie gaan doen! Na ruim een jaar gerepeteerd te hebben als danseres stond ik samen met alle andere, meer dan 100, deelnemers een daverend applaus in ontvangst te nemen in de stadsschouwburg van Arnhem. “Drie avonden de grote zaal platgespeeld!” zei Jaap in zijn laatste toespraak. Jaap was de choreograaf, de man achter de regie en het decor. Buiten de musical was hij gymdocent en eigenaar van een balletschool. Maar bovenal was hij een inspirator voor iedereen. Zijn creativiteit, daadkracht, doorzettingsvermogen, positiviteit en het beste in mensen naar boven kunnen halen was een groot voorbeeld voor mij. Hij zag, waar voor anderen niets was.

En toen, 11 dagen nadat het rode doek dichtgetrokken werd en er gefeest was tot in de late uurtjes, kwam plotsklaps de dreun van Jaaps overlijden. Mijn wereld stond stil, dit was niet te bevatten als 15-jarige. Het afscheid was prachtig; ook nu een overvolle zaal en weer als laatste lied Somewhere. Jaap zou voor altijd in mijn hart zijn en vele momenten in mijn leven zou ik antwoorden vinden door te denken: “Zo zou Jaap dat gedaan hebben.”

Toen ineens zag ik een paaltje staan met een symbool

De jaren gingen voorbij. Inmiddels werk ik al meer dan 15 jaar in Nijmegen op een middelbare school waar ik als productieleider een grote bijdrage lever aan prachtige musicals. De danswereld heb ik alweer even achter me gelaten. Maar van bewegen houd ik nog steeds. Hardlopen door de bossen en bergen is wat ik zielsgraag doe. Een mazzel dat rondom Arnhem en Nijmegen prachtige natuurgebieden liggen.

Zo ook Berg en Dal. Het bos waar ik hardlopend 3,5 jaar geleden mee kennis maakte. Ik werd op sleeptouw genomen en gewezen op de mooiste paadjes en de meest magische lichtinval toen ik ineens een paaltje zag staan met een symbool erop. In een moment van verstandsverbijstering zag ik in dat symbool het logo van de balletschool van Jaap. Dat was toch wel heel bijzonder. Daar waar ik me zo blij en energievol voel, lijkt het voor mij alsof Jaap er rond danst. Het symbool op het paaltje bleek onderdeel te zijn van een pelgrimsroute met de naam Walk of Wisdom. Een 136 km lange rondtocht die start bij de St. Stevenskerk in Nijmegen. Je hoeft enkel de paaltjes maar te volgen en hebt verder alle tijd om na te denken over het leven.

Naarmate mijn trailrun ambities zich ontwikkelden, lijkt het sinds een jaar geen brug te ver meer deze tocht in één keer te lopen en maak ik plannen ter voorbereiding. Mijn Walk of Wisdom zal ik opdragen aan Jaap, want in mijn beleving danst hij daar rond. Over een paar weken ben ik er klaar voor. Ik kijk uit naar deze dag waarop ik herinneringen uit de afgelopen 25 jaar om me heen zal hebben tijdens mijn langste tocht ooit. En wanneer het zwaar en pittig is zal ik denken:

“Voorwaarts en niet versagen!”

Jessie Jager