Er is alleen vooruit

Stiltewandeling2.jpg

Stiltewandeling2.jpg

Afgelopen weekend deed ik mee met een stiltewandeling. Het parcours ging gedeeltelijk over de route van de Walk of Wisdom en het leek me fijn om met een groep mensen in stilte te lopen op een zondagmorgen. We vertrokken vanaf station Dukenburg. Een uitstekende plek om te verlaten – fantasieloze nieuwbouw met een groot casino – maar ook een plaats die al snel leidde tot een meditatieve route over langgerekte paden met hoge bomen en een kilometerlang kanaal.

Het in stilte met elkaar lopen, geeft een andere manier van samenzijn dan je gewend bent. Niet perse dieper, maar gevoelsmatiger, instinctiever. Ik zie nog de breed peddelende armbewegingen van een man met wie ik recent een hele nacht naar Kevelaer ben gelopen. Het was geen stiltewandeling, maar gedurende 30 kilometer stil genoeg en de tocht met anderen door de nacht gaf me hetzelfde gevoel van lichamelijkheid: gezichten krijgen een tempo en motoriek mee, in elkaars wendingen en afstemmingen voel je de koers van iemands persoonlijkheid. 

Na twee uur lopen, hielden we stil onder de brug. Het was de Oversteek, een nieuwe brug met fraaie lijnen die ook de finale inluidt van de Walk of Wisdom. De plek was uitgekozen voor een uitwisseling. Een creatieve uitwisseling: eenieder werd uitgenodigd om iets te zeggen, zingen of dichten. 

Ik hield mij stil en luisterde. Mijn gevoel van ongemakkelijkheid maakte al snel plaats voor verwondering en ontroering. Twee mensen zongen een lied, één las hardop een verhaal en een ander begon, spontaan, te dichten. 

Ik weet niet of het hoge Kunst was, maar het deed er niet toe. Het was de moed en de openbaarheid, de kwetsbaarheid en het lef om die te tonen die telden. Dan is eigenlijk iedere bijdrage goed. En veel van wat ik hoorde, vond ik ook echt mooi. 

Ik zie de vrouw voor me die staande op de voetgangerstrap onder de hoge brug een kort lied zong, het geluid kwam vanuit haar buik. Terwijl we op het gras lagen, las een man over ‘God’ die je ziet als je de scheiding tussen jou en de boom vergeet, tussen jou en de brug, de ander. Met verbazing hoorde ik een andere man tasten naar woorden. “Er is alleen vooruit” zei hij, hij maakte het waar terwijl hij erover dichtte, bang voor geen fout, ja zeggend tegen al wat kwam. Hij sprak voorbij de kunst en raakte voor mijn gevoel aan de Liefde in welk licht alles wat krom is, recht wordt en alles wat fout is weer goed kan worden. 

Er is alleen vooruit. Dat is misschien wel het beste antwoord dat ik kan geven als mensen mij vragen waarom de Walk of Wisdom een rondje is en ´nergens naar toe gaat´. Hoe ver wil je gaan, waarheen denk je te moeten lopen om jezelf tegen te komen? Van een ‘walk of wisdom’ word je geen spat wijzer als je alleen uitkijkt naar wat je tegenkomt buiten jou: de kunst, de kerken, de natuur. Pelgrimeren gaat over wat er in je eigen hart en ziel om gaat. Daar tijd voor maken en er lichamelijk mee aan de slag gaan, dat is de essentie van wat een pelgrimage onderscheidt van een gewone wandeling – waar die ook naar toe gaat. Niet het parcours van de route, maar de koers van je persoonlijkheid staat op het spel. 

Hieronder de tekst van het lied van Anja Strik wat aan deze vorm van wandelen raakt. Anja organiseerde de stiltewandeling.

 

One step forward

 

Just make one step forward

one step forward is enough to reach my goal

‘cause my goal is one step ahead

 

Just make one step forward

one step forward is enough to reach my goal

‘cause my goal is one step ahead

 

Now I feel how close the future lies

I can dance

I can sing life’s wonder

for there’s no yesterday

to mourn about

nor fear for tomorrow

to make me doubt

the things I love to do

and prevent myself

from being true

 

But when I can’t be in this moment

I don’t exist at all

no wonder I’m frightened

thinking I’ll fall

into life’s emptiness

loneliness, fruitlessness, darkness

between the moments in time

 

So I call upon life

call upon life

call upon life

to let me be

to let me be

and to let me make

 

One step forward

one step forward is enough to reach my goal

‘cause my goal is one step ahead

 

Let me make one step forward

one step forward is enough to reach my goal

‘cause my goal is one step ahead

 

Anja Strik

http://www.anjastrik.nl/deherberg/het-stroomt-gebed/pelgrimeren/

b2ap3_thumbnail_De-Oversteek.jpgb2ap3_thumbnail_Meer-Liefde.jpg