Enthousiaste ontvangst bij burgemeester Beuningen

Vanmiddag waren Huub en Adelheid Kortekaas en ik op bezoek bij de gemeente Beuningen om te praten over de plannen voor de Walk of Wisdom. We werden ontvangen door de wethouder van Financien Henk Plaizier en de burgemeester Carol van Eert. Hun ontvangst was hartelijk en enthousiast.

De gemeente Beuningen wil graag meer zijn dan een podium voor enkele struiners en fietsers. Gelegen aan de rand van de stad Nijmegen, willen ze de oude kwaliteiten van de regio borgen in de verstedelijkte omgeving. Ze hechten aan de historische bron functie en willen inzetten op duurzaamheid, zoals de nieuwe aanpak van de afvalcentrale. De rivier en uiterwaarden van Beuningen hebben natuur en mens veel te bieden en de heren verwelkomden daarom het plan van de Walk of Wisdom met als climax de Anima Mundi: ze zien het als een kans om het potentieel van de gemeente naar buiten te laten komen. 

Burgemeester Carol van Eert zag ook de kansen voor de regio. Het kandidaat pionierspad voor de Walk of Wisdom (het Streekpad Nijmegen) valt mooi samen met bestuurlijke samenwerkingsverbanden. De waarden van de nieuwe pelgrimsroute zouden daarbij een verbindende factor kunnen zijn en ook een stimulans tot meer samenwerking met elkaar en met andere partijen buiten de regio (provincie, Euregio). 

Zowel de wethouder als de burgemeester zagen kansen voor duurzame ondernemers in de regio (bv. aanbieders van regionale streekproducten of mindfullness centra) en opperden al voorzichtig een idee voor een eventuele pelgrimsherberg. 

In de bespreking was duidelijk dat de Walk of Wisdom alleen nog een mooi plan is. Om het plan te realiseren is toestemming nodig om het Streekpad Nijmegen als pionierspad te gebruiken. De burgemeester zegde toe hier persoonlijk in te willen bemiddelen richting de eigenaren van de route (stichting LAW). Ook willen beide heren het idee van de route met collega bestuurders en mogelijke stakeholders gaan bespreken. 

Kortom: een buitengewoon aangename en constructieve bespreking waarbij zowel de kansen van het plan zijn besproken als wat nodig is om het plan te realiseren – dat is op het moment vooral steun en samenwerking. Want niemand kan in zijn eentje een nieuwe pelgrimsroute laten ontstaan. 

Walk-of-Wisdom-bij-burgemeester-van-Beuningen-Carol-van-Eert