“Kom, mensen, we gaan naar de overkant van de Waal. Hier ligt te weinig”, meldt pionier Damiaan Messing bij het voetgangersbruggetje naar de Ooypolder, bijna aan het begin van de Walk of Wisdom. Een school is ons die week voor geweest met opruimen. Wat mooi dat het er zo schoon is.

De stoet van zo’n 25 WoW-vrijwilligers haalt aan de overkant langs de rivier en bij nevengeul de Spiegelwaal wél zakken en emmers vol rommel op. Het is de start van een middagje afval prikken en vervolgens samen naar de film in Filmhuis O42 in Nijmegen.

In het filmhuis draait ‘Walking the Camino: Six Ways to Santiago’, een Amerikaanse documentaire: zes pelgrims van over de hele wereld worden gevolgd tijdens hun tocht naar Santiago de Compostella. Ze hebben allemaal zo hun redenen om de tocht te lopen, komen hun eigen grenzen tegen én doen hun eigen inzichten op.

Leeg schip om zelf te vullen

“Pelgrimeren ontstaat, ieder legt er zijn eigen betekenis in, iedereen loopt dezelfde route maar heeft een heel andere ervaring”, vertelt Damiaan als inleiding op de film. “Een pelgrimstocht is een soort leeg schip. De invulling geven de mensen zelf: de een zoekt stilte, de ander wil ontmoeten, een derde zoekt zijn fysieke grenzen op.”

De Walk of Wisdom met Nijmegen als begin- en eindpunt bestaat nu bijna vier jaar en Damiaan ziet die ‘rituele creativiteit’ zeer terug. “Ik lees en hoor verhalen die ik van te voren niet had kunnen bedenken. Ik had een beeld van een week op pad in volle verbondenheid met de natuur. Ook dat hoor ik natuurlijk terug van mensen, maar het is zoveel meer. Iedereen heeft zulke totaal andere aanleidingen en ervaringen.”

Kapelletje vol inspiratie

Hij las in het logboek in een kapelletje halverwege de route de tekst van een pelgrim van in de zestig die met een leeftijdsgenoot liep. Zijn metgezel is zwaar dement, maar lopen kan hij als geen ander. En een stukje van een gezin met drie kinderen dat naar Nijmegen is verhuisd: ze lopen de Walk of Wisdom als kennismaking met de streek. Ook in de film is die rituele creativiteit heel herkenbaar.

Voor de vrijwilligers van de Walk of Wisdom was er na de film een gezellige potluck op het pelgrimsbureau, dat wil zeggen in het huis van Manja Bente. Zij behoort samen met Damiaan tot de initiatiefnemers van de Walk of Wisdom. De meesten die te gast zijn, hebben de Walk of Wisdom gelopen, sommigen zijn naar Santiago geweest. De zin om opnieuw op pelgrimstocht te gaan is bij velen weer springlevend.