Het beschouwende broertje van de Vierdaagse

Walk of Wisdom wandelroute
Duivelsberg, door Thomas Hontelez

Natuurliefhebbers mogen somberen dat het land – de wereld! – wordt volgebouwd, maar al wandelend is er nog veel moois te zien. En de natuur is krachtig: geef haar een béétje ruimte en ze komt los, woelt zich een weg door de aarde, steekt een kopje op in groen of bloem.

Onder de indruk van die kracht van de natuur hebben we de Walk of Wisdom ontwikkeld: een wandelroute nét even anders. Een ecologisch geïnspireerd lange afstandspad – een pelgrimstocht – om ruimte te maken voor wat je persoonlijk bezig houdt. Een meerdaagse tocht van 136 kilometer rondom de heuvels, dalen, rivieren en oude cultuurlandschappen van Nijmegen. Het rustige, beschouwende broertje van de Vierdaagse wandelmars.

Bekroonde wandeling

Ons grote plan is één Walk of Wisdom in elk land van de wereld – om die vervolgens te verbinden (waarom?). Om ergens te beginnen, openden we in 2015 de eerste: een wandelroute van 136 kilometer rondom Nijmegen. Deze route kreeg in 2018 de publieksprijs in de Gelderse Landschapsverkiezing als een van de mooiste wandelroutes van Nederland (“een parel”). Meer dan 10.000 pelgrims hebben de wandeling gelopen en in 2021 verscheen een 9-delige tv-serie over ons door Klaas Drupsteen.

Enkele onderscheidende kenmerken:

Walk of Wisdom wandeling Berg en Dal
Groesbeek door Bart Kouwenberg
  • De wandeling is voor een groot deel onverhard: minstens 60%.
    Als je voor de struinroute kiest bij de uiterwaarden, is dit percentage nog hoger.
  • Pelgrims doen gemiddeld een week over de wandeling (136 kilometer).
  • Wie zich inschrijft, krijgt een startpakket met de routegids inclusief 34 detailkaarten, gps-track, en overnachtingslijst voor elk budget.
  • De route knoopt veel natuurgebieden aan elkaar en is daardoor zeer gevarieerd: van nieuwe wildernis langs de Waal tot oude, adellijke landgoederen (“Heerlijkheden”), heide, moerassen en uitgestrekte bossen. Met een van de mooiste bossen van Nederland: de sprookjesachtige Sint-Jansberg.
  • Bereid je voor op on-Nederlandse hoogteverschillen.
  • Een deel van het inschrijfgeld gaat terug naar het landschap.
  • De route is goed gemarkeerd.
  • Het is niet zomaar een wandelroute, maar een pelgrimsroute geïnspireerd door ecologie met symbolen die dat uitdrukken. Zo zit in het startpakket een speld ontworpen door de kunstenaars Huub en Adelheid Kortekaas. Meer.

Populaire lange afstandswandelingen en pelgrimsroutes

Sinds Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens in 1983 het Pieterpad ontwikkelden, zijn er vele lange afstandswandelpaden bijgekomen. Naar het schijnt is één van de mooiste meerdaagse wandelroutes het Noaberpad, omdat deze zo rustig is (het pad loopt langs de grensstreek met Duitsland).

De Walk of Wisdom is ontstaan uit een parallelle ontwikkeling: de populariteit van pelgrimsroutes als die naar Santiago de Compostela. Daar wandelden of fietsten begin jaren 80 nog maar enkele duizenden pelgrims naar toe. Tegenwoordig zijn het er meer dan 300.000 (per jaar!).

Walk of Wisdom lange afstandswandeling
Ooijpolder door Paul Spierings

Zowel de ‘gewone’ meerdaagse wandelroutes als de pelgrimsroutes hebben de charme van het dagenlang onderweg zijn in de natuur. Het fysieke contact met je eigen lijf. De eenvoud en vertraging van het wandelen. De ruimte voor bezinning. Pelgrimsroutes nodigen tot dat laatste net een beetje meer uit.

Omdat we het vreemd vonden dat de meeste pelgrimsroutes tóch een religieuze achtergrond hebben, ontwikkelden we de Walk of Wisdom: een pelgrimsroute los van een religie. De wandelroute gaat bij ons in een ronde – juist om te benadrukken dat het niet belangrijk is waar je naar toe loopt. Het gaat om de bezinning, het onderweg zijn.

Verschillende invulling

Wandelaars die zich voor de Walk of Wisdom inschrijven, blijken deze heel verschillend in te vullen.

De een loopt alleen, in stilte, om te genieten van de natuur. Anderen zoeken juist het contact en gaan met dierbaren wandelen die ze anders weinig zien – een mooie manier om bij te praten, samen te zijn. Sommige pelgrims lopen de wandeling in étappes, bijvoorbeeld elke maand een. Zelf adviseren we de route aaneen te lopen, dan kom je meer in het ritme en ‘los’.

Er zijn pelgrims die de hele wandeling op één adres overnachten, zoals in het voormalig kapucijnenklooster in Velp of bij een B&B met ophaalservice of op een camping. De route loopt rondom Nijmegen en is per bus of trein vanuit de meeste trajecten goed te bereiken. Voor anderen is dit onbestaanbaar: zij wandelen van adres naar adres. Waarbij de één alle overnachtingen van tevoren plant – om geen stress onderweg te hebben. En de ander juist speelt met het toeval – voor het avontuur en vanuit vertrouwen.

Lees onze handleiding voor een moderne pelgrim voor tips en ervaringen.

Voor ons is de wandelroute meer dan alleen een mooie wandeling. Het is een uitdrukking van onze verbondenheid met de wereld. Die willen we een beetje mooier maken. We hopen dat wandelaars behalve genieten van een mooie wandeling of stil staan bij hun leven, ook even nadenken over hun relatie als mens tot de natuur. Meer.