Een wandeling sterkt de benen. Een pelgrimstocht sterkt de ziel – verslag van twee pelgrims

Pelgrims Elvira en Philippe uit Gent (pelgrim 4133 en 4134) trekken regelmatig naar Santiago. Elk jaar ‘stappen’ ze zo’n tweeduizend kilometer. Dit jaar wilden ze een nieuwe route uitproberen: de Walk of Wisdom. Elvira deelt haar ervaringen:

Behalve het mooie WoW pakket hadden we nog niet veel voorbereidingen getroffen alvorens we naar Nijmegen afreisden. We zijn immers geen ‘spreadsheet’ pelgrims, we weten niet hoever we elke dag zullen stappen. Toen we naar de Stevenskerk liepen doorheen de drukke winkelstraat van Nijmegen, werden we door een Nijmeegse aangesproken. Of we pelgrims waren? Ja dat had ze goed gezien, mijn gele pijl op mijn rugzak had deze pelgrim, net een week terug vanuit Santiago, natuurlijk meteen gespot. Ze had nog enorm last van de Camino blues, ik had haar geadviseerd dat ze het beste opnieuw een pelgrimstocht moest inplannen.

Wandelen in wijzerzin

We haalden ons eerste vogelringetje op in de Stevenskerk en werden er hartelijk ontvangen. De bedoeling is om in elke gemeente langs het pad een vogelringetje op te halen. Dit kan in een herberg zijn of gewoon in een jampot bij een mini-golfterrein.

We hebben echt de beste week van het jaar uitgekozen om op pelgrimstocht te gaan in Nederland. Het was zonnig en toch niet te heet. We waren al snel de stad uit en wandelden een stukje langs de Waal waar we al snel van de rust en het mooie landschap konden genieten. We wandelen in wijzerzin rondom Nijmegen, de stad is altijd in de buurt, wel heel anders dan op de Camino waar je steeds dichter bij Santiago komt en verder van je vertrekpunt bent. Toch wel even wennen.


Verschillende wandelroutes

De eerste dag flirten we al met de grens tussen Nederland en Duitsland, om de tweede dag echt in Duitsland te wandelen.  We komen er ook kort in contact met twee andere bekende pelgrimsroutes. In het prachtige Reichswald loopt de Walk of Wisdom een stukje gelijk met de Sint-Jacobsroute. We zijn allebei fervente Santiago pelgrims, dus de bekende gele schelpen geven ons een warm gevoel van herkenning. Wat verder, op Nederlandse bodem volgen we ook enkele kilometers die andere bekende lokale pelgrimsroute: het Pieterpad. Dat was voor ons de eerste kennismaking, en we beslissen om het Pieterpad ook op ons wandel lijstje te zetten.

Ongeveer halverwege de route, na drie dagen lopen, houden we halt in een heus klooster. Het Emmausklooster is het oudste kapucijnenklooster van het land. Er is een prachtige tuin, waar ook een paar vrijwilligers helpen. ’s Avonds schuiven we samen met de bewoners, de vrijwilligers en de andere gasten aan één lange tafel voor een pelgrimsmaaltijd. In dit klooster in de traditie van Francisus van Assisi worden elke dag drie stiltemomenten gehouden. Elvira nam er aan eentje deel, en vond het heel bijzonder om ’s ochtends in de kapel aanwezig te zijn. Onze gastvrouw Miek had een mooie quote over pelgrimeren gezocht. Er was ook gezang. 

Maar pelgrims blijven maar een nacht op dezelfde plek en we stapten verder langs vele slaap dorpjes. Onderweg verblijven we in kleine overnachtingsplaatsen met een bijzondere aardige gastheer/vrouw en die hun best doen om ons te verwennen met een heerlijk ontbijt.

In het dorpje Wijchen bezoeken we een vriendelijke keramiste, Ine van Terrazul. Ze ontvangt ons hartelijk in haar atelier en toont achter in haar tuin een plekje voor stilte met een mooie keramische vuurbol. Hier komen elementen van vuur, aarde, water en lucht op een mooie manier samen. We blijven er even zitten en genieten van een momentje rust.

Dijktempel Huub en Adelheid Kortekaas

Wat een contrast met hoe het er een paar weken later in Nijmegen aan toe zou gaan. Dan zijn er massa’s mensen op de been zijn om de Vierdaagse te wandelen. Geef ons maar de stilte en de rust.  We sluiten onze pelgrimstocht af heel toepasselijk in Café de Pelgrim en genieten van een lokaal biertje (we blijven Belgisch) in het zonnetje.

Elvira organiseert wandelreizen op verschillende jacobsroutes. Voor een ieder die de tijd wil nemen om te vertragen en te wennen aan een leven van 4 kilometer per uur. Meer weten? Bekijk haar website: go Camino.