Een pioniersboom in een nieuw voedselbos

Tree of Wisdom voedselbos

Pelgrims die de laatste maanden de Walk of Wisdom hebben gelopen, zijn langs een geïnspireerd nieuw voedselbos aan de route gelopen: Voedselbos Werelds. Het bos zit nog in de pioniersfase en is nu nog niet herkenbaar als een voedselbos.

Het bos verrijst op voorheen onooglijke paardenweitjes op routekaart 17 in Malden, op 60 kilometer van ons beginpunt. Het ligt aan een mooie laan en een klein landgoed (de Elshof). Eigenaar Paul Dirven wil met onder meer Nijmegenaar van het jaar 2019 – Qader Shafiq – een “Wij-bos” laten ontstaan. Een bos waar diversiteit het uitgangspunt is en waar iedereen vrij kan komen plukken en elkaar kan ontmoeten. Er is al een ‘Dutch Lunch’ met vml. Syrische vluchtelingen waar de voertaal – ondanks de titel – Nederlands is om de taal te oefenen.

Pionier Damiaan Messing en mede ontwikkelaar Manja Bente waren meteen enthousiast en doneerden samen een notenboom. “Damiaan neemt binnenkort afscheid van de stichting en we zochten een mooi gebaar om onze negen jaar van samenwerking aan de route af te sluiten,” aldus Manja. Een bankje, een waterkraan, van alles kwam voorbij. Damiaan: “Het is een walnoten boom geworden op deze fijne plek.”

Tree of Wisdom

Over twee of drie jaar kan de Walnotenboom (Juglans Nigra) noten dragen. Een mooie gedachte is dat de noten onder pelgrims en andere bezoekers gedeeld kunnen worden. Hij kan wel 200 jaar worden en tot 40 meter hoog. Paul heeft hem een ruime plaats toebedeeld en is al aan het kijken voor een bijpassend bankje en een poort door het hek, zodat voorbijgangers en pelgrims er kunnen zitten.

De inplanting op 1 mei – mooi: het regende! – was echt een ‘wij-klus’: Yasser, Mireille, Muhammad, Paul & Qader hielpen een handje mee en Daan, Sverre & Olaf hadden zich enkele dagen ervoor al van de moeilijkste klus gekweten door het gat te graven.

Paul heeft hem een naam gegeven: Tree of Wisdom. Voor ons is het de Pioniersboom.

Meer over het voedselbos Werelds in Malden: link.