Een paar verslagen van veiling evenementen

Wandelend-lezen.jpg

Wandelend-lezen.jpg

In september 2014 hielden we een ludieke veiling om inkomsten te generen voor de stichting. Hieronder verslagen van evemenenten die waren ingebracht door sponsors.  

{slider Huub en Adelheid Kortekaas|closed}

Laten we beginnen bij de veiling, die wij ervaren hebben als een prachtig en geanimeerd begin van de pelgrimage Walk of Wisdom.

Damiaan was goed op dreef in het verwoorden van dat wat de pelgrimsroute zo bijzonder maakt t.o.v. de vele bestaande wandelroutes. De dagvoorzitter, hoe ongelooflijk ook zijn eerste performance, deed het voortreffelijk en gezamenlijk ontstond er een aangename ontspannen sfeer, waar ruimte was voor verdieping, maar ook voor klaterend gelach bij alle biedingen.

Door het lot werden Huub en ik opgesplitst. Ik, Adelheid  heb de uiterwaarden op een stralende dag genoten in goed gezelschap. Voor het eerst zag ik muizenoor-paddestoelen en een aantal voor mij onbekende wilde bloemen. Mijn geliefde uiterwaarden kregen er weer een dimensie bij op deze interessante educatieve wandeling.

Op zondagmorgen 11.00 uur kwam ik Huub, met een klein gezelschap bij elkaar in het boscafe Merlyn in Grafwegen. Dit naar aanleiding van de stilte wandeling die Paul van Tongeren had aangeboden als zijn bijdrage. Paul las een tekst van Nietzsche voor en nodigde ons uit om deze tekst tijdens onze stilte wandeling vanuit ons eigen hart te bespiegelen. Zo werd dit een onverwacht pittige inspirerende tocht.

Bij terugkomst in de heerlijke warmte van Merlyn – was het fascinerend hoe verschillend deze tekst door ons groepje geïnterpreteerd werd. Na met een welwillend oor naar iedereen geluisterd te hebben, spiegelde Paul deze visies aan dat wat Nietzsche mogelijk had willen zeggen.

Zo hebben wij ieder op geheel eigen wijze genoten van de eerste wandelingen in het perspectief van de Walk of Wisdom.

{slider Manja Bente}

Rondleiding uiterwaarde vanuit het Dijkhuis bij Beuningen

Het was een bijzondere ervaring om een rondleiding te krijgen in de Uiterwaarde. Met prachtig weer en leuke mensen.

Ik weet nu dat er liggende spinnenwebben zijn en verticale spinnenwebben. (was me nooit opgevallen). Dat bomen met hun wortels onder de grond kunnen communiceren. Dat er een soort aspirine zit in de wilgentak en als paarden er langer aan eten de smaak bitter wordt, waardoor ze ermee stoppen.

Dat er paddenstoelen staan die alleen op deze soort grond groeit en dat ze inkt produceren waar vroeger mee werd geschreven, maar ook dat je ze kunt eten, maar niet moet combineren met alcohol, omdat je dan ziek kunt worden. En al deze informatie op een klein stukje Uiterwaarde.

Het was zeer de moeite waard om eens me wat intensiever te laten informeren over de natuur, waardoor je toch een ander zicht krijgt op de wereld om je heen. Dankjewel William voor deze leuke rondleiding en je warme ontvangst in het Dijkhuis.

Rondleiding Stevenskerk

Hierbij waren we met een intiem klein groepje en ook weer veel nieuws gehoord over het ontstaan van deze kerk en de strijd die om deze kerk is gevoerd, zoals bijvoorbeeld de transformatie van het katholieke  naar het protestantse geloof. Een prachtig verhaal over de kroonluchters en hoe deze in de kerk zijn beland. Eigenlijk teveel om op te noemen. Ik zit nu wel met hele andere ogen in deze kerk rond te kijken. Zo zie je hoe je van toch onbewust meer bewust kunt worden en kennis zeker ook een bepaalde waarde heeft om dingen te kunnen begrijpen.

Hans dankjewel het was een zeer inspirerende informatieve rondleiding en ik weet zeker dat er nog veel meer is wat er verteld kan worden over deze prachtige kerk.

De lunchbon van Oortjeshekken

Ik heb hier op een zondagochtend met mijn dochter gebruik van gemaakt. Deze ochtend regende het en we besloten maar op de fiets te gaan in plaats van te gaan lopen. Het was koud en het was heerlijk om na het fietsen aan een tafeltje te schuiven en bediend te worden met een heel rijk ontbijt. Leuk om met mijn dochter bij te kletsen en te genieten van heerlijke broodjes aangevuld met noten dadels en vijgen en een eitje, wat een rijkdom op een bord!

Dankjewel mensen van Oortjeshekken van dit fantastische aanbod voor de WOW

Manja

{slider Hanneke Vermeer}

Ik heb mee gedaan, met de wandeling in de uiterwaarden. In een woord was het geweldig,  mistig in het begin en daarna trok alles open en was het prachtig. Veel geleerd over de paddenstoelen en andere mooie natuur elementen. Fijne mensen ontmoet, fijne dag.

Hanneke

{slider Hans Peerden}

Impressie Walk of Wisdom 

Door de verbinding tussen de Vrienden van de St.Stevenskerk en de Walk of Wisdom kreeg ik te lezen over de pelgrimstocht in eigen omgeving. En die omgeving is nu Nijmegen. Het idee om dicht bij huis een activiteit mogelijk te maken, waarbij ik wel uit de dagelijkse sleur stapt en een periode met mezelf op stap te gaan, maar ook om mij heen te gaan ervaren, vind ik zeer aansprekend.

Bij de veiling was er een enthousiaste groep mensen van verschillende leeftijden en verschillende achtergronden. Inspirerend en mooi dat dit idee door veel mensen opgepakt wordt. De veiling was een goede plek om de Walk bekend te maken, en te laten zien, dat er heel verschillende input en ervaringen mogelijk zijn, die allemaal van waarde zijn.

Een paar weken later ben ik mee gegaan met de struintocht door de Beuningse uiterwaarden met William. Ik heb genoten van de uitleg over de spinnen en de paddestoelen en over de klitten bij de runderen. Ook goed om te horen hoe de overheid met het wel of niet verbreden van een nevengeul ook aan het zoeken is tussen economie en efficientie enerzijds, en anderzijds behouden en ontwikkelen van natuurwaarde. Ik hoor dan dat niet alleen individuen aan het zoeken zijn, maar organisaties ook, en dat het goed is om de verschillende belangen te laten horen en te waarderen. En het was prachtig weer op een mooie zondag.

De bijeenkomst bij Christine Berkvens was een leuke en ook nuttige activiteit. De Nijmegenaren moesten die dag al op pad gaan, een stuk onderweg zijn. En door met deze mensen bij elkaar te komen en onder aanvoering van Christine de wandeling virtueel te maken ontstond er een nieuwe schat: problemen, tegenvallers, associaties, geniet-momenten, verbindingen en oplossingen. Duidelijk een stap onderweg. De Walk of Wisdom is een mooie weg om het leven te ervaren en te genieten, en om zelf dit enthousiasme weer door te geven aan anderen.

Hans Peerden

{slider Elsbet Hazewinkel}

Wandelend lezen met Paul van Tongeren   

Paul van Tongeren is ethicus en een kenner van Nietzsche. Op 7 december 2014 begeleidde hij een ochtend met wandelend lezen. In Café Merlijn, bij het Reichswald kwamen we met zeven mensen bij elkaar. Daar dronken we koffie en vertelde Paul van Tongeren ons over Nietzsche.

Nietzsche schreef over waarheid, macht, illusies en de dood van God. Veel aforistische werken.

Een mooie omschrijving voor een aforisme vond ik dat je het kan zien als een stuk zonder horizon. En misschien was het Nietzsche zelf die zei dat een aforisme een waarheid is als een kalfje. Nietzsche was filosoof en filoloog.  Hij had eigen ideeën over het lezen van teksten. Je moet een tekst in rust tot je nemen, een tekst lezen zoals een koe gras eet, zei Nietzsche.  Een koe maait het gras af, haalt het naar binnen en kauwt erop. Maar dat is nog maar het begin. Een koe is een herkauwer. Het gras gaat door vier magen heen, het vermengt zich elke keer verder met het binnenste van de koe en wordt zo, stukje bij beetje, steeds meer iets van de koe zelf. 

Op deze herkauwende manier lazen wij een tekst van Nietzsche die Paul van Tongeren ons gaf. Een korte tekst die drie of vier keer door verschillende mensen werd voorgelezen. Zo konden we dezelfde gedachten, dezelfde woorden elke keer opnieuw horen. Het stuk  heette ‘Reizenden in gradaties’ en ging over de manier waarop reizigers volgens Nietzsche in vijf gradaties onderscheiden moeten worden. Met het voorlezen door verschillende mensen konden we ons elke keer open stellen voor de tekst en de inhoud steeds opnieuw bij ons binnen laten komen. Telkens met nieuwe oren luisteren en opmerken wat het in ons raakte.

De tekst overdenkend gingen we in stilte naar buiten en maakten een wandeling in het Reichswald. Nietzsche was een fervent wandelaar. Voor hem was er een verband tussen lopen en denken. Hij maakte lange tochten in de bergen waarbij hij zijn ingevingen en ideeën kreeg.

Wij kauwden deze ochtend op ‘de Reizenden in gradaties’. Het vertragen en herkauwen vond ik prettig. Voor mij ging het stuk over de verschillende fasen die we als mensen in ons leven kunnen doormaken. Maar na verloop van tijd ging mijn aandacht van mijn denken naar mijn lichaam. Het was fijn om zo te lopen, om met anderen buiten in stilte te zijn. Vrijheid en ruimte te ervaren, de aarde te voelen, de bladeren en de wind.

Halverwege onze wandeling lazen we het stuk opnieuw hardop aan elkaar voor. Zo konden we de tekst na een uur lopen opnieuw binnen laten komen en deze opnieuw op ons in laten werken. Het was mooi om met elkaar de gedachten van Nietzsche te lezen buiten in de bossen en weer verder in stilte te lopen. Ik voelde de verbinding met mijn omgeving, het ritme en het stromen in m’n lichaam.

Terug in café Merlijn hebben we nagepraat over het stuk van de reizigers. Ieder van ons had er eigen en verschillende belevingen bij.  De verbinding tussen gedachten en beleving is wat mij vooral is bijgebleven, de koeien die we zagen onderweg en een kalfje dat blaatte. Met elkaar deelden we onze reacties in een open gesprek. Het stuk had niet één waarheid, er was geen horizon. Wij hadden ruimte en aandacht voor elkaar. Het maakte onze ontmoeting betekenisvol. Voor mij  was het een bijzondere en waardevolle ochtend.  

Elsbet Hazewinkel 

{slider Damiaan}

Verslag Damiaan

Vorige week zijn we met een groep van acht mensen meegenomen door Paul van Tongeren, professor wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit. Hij begeleidt mensen binnen het concept van `wandelend lezen`: we lazen in boscafé Merlyn om beurten dezelfde korte tekst van Nietzsche en gingen toen in stilte wandelen over de Jansberg. 

Hier de tekst van Nietzsche die we lazen:

“Reizenden in gradaties – De reizigers moet men volgens vijf gradaties onderscheiden: die van de eerste en laagste graad zijn zij die reizen en daarbij gezien worden – zij worden eigenlijk gereisd en zijn als het ware blind; die op hen volgen kijken wel degelijk zelf de wereld in; de derden ervaren iets doordat zij kijken; de vierden leven het ervarene in en dragen het in zich om; tenslotte zijn er enkele mensen van superieure kracht, die al het waargenomene uiteindelijk, nadat het ervaren en doorleefd is, weer moeten uitleven in handelingen en werken, zodra ze naar huis teruggekeerd zijn. Zoals deze vijf categorieën van reizigers, maken alle mensen de hele tocht door het leven door: de laagsten zuiver passief, de hoogsten door te handelen en restloos achterblijvende innerlijke gebeurtenissen uit te leven.”

{/sliders}