Een kleine pelgrimage rond Nijmegen

,

“In God geloven hoeft niet meer en ook het doel doet er eigenlijk niet toe. Wat beweegt moderne pelgrims dan om op weg te gaan?” Het tijdschrift Genoeg wijdde haar zomernummer aan ‘het kleine pelgrimeren’ en besteedde daarbij uitgebreid aandacht aan de Walk of Wisdom.

Genoeg stond vroeger bekend onder de naam de Vrekkenkrant en gaat over gelukkig zijn zonder almaar meer te willen hebben en consumeren. Het idee om een pelgrimage dichtbij huis te zoeken in plaats van in een ver land, werkte het blad uit met vier verschillende vormen van ‘kleine pelgrimages’ in Nederland.

Lees het artikel in PDF via Thema-Genoeg-113.pdf. Je kunt het volledige zomernummer lezen door gebruik te maken van de aanbieding van een proefabonnement voor twee nummers voor €7,50 (normaal €12,50). Kijk op http://winkel.genoeg.nl/abonnementen/ en gebruik de actiecode WALK. Op 17 september is er een grote landelijke Genoegdag in de Amsterdamse Westergasfabriek over o.a. zero waste en ’tiny houses’ (meer).

“Eeuwenlang lag in het christelijke Westen de betekenis van een bedevaart redelijk vast: de reis naar een heilige plek bracht de pelgrim letterlijk dichter bij het goddelijke. In veel gevallen was dat in de beleving van de gelovige (dan wel de biechtvader) ook hard nodig, omdat hij door misstappen wel erg van God weggeraakt was. Onder invloed van onder meer de Renaissance en de Reformatie liep de populariteit van de pelgrimage na de Middeleeuwen snel terug, tot die een paar eeuwen later – we slaan een klein stukje geschiedenis over, tot circa 1990 – in Nederland nog vooral bestond in de vorm van vlieg- en busreizen naar Lourdes.

Sindsdien staat de klassieke pelgrimage – langdurig en te voet – echter weer volop in de belangstelling en is het aantal pelgrims exponentieel gestegen [….]” 

Lees het artikel van Jeroen Fierens in PDF via deze link Thema-Genoeg-113.pdf.
Foto: Dolph Cantrijn