De Walk of Wisdom in tekeningen door Esther Zijlmans

Zo’n mooi creatief verslag krijgen we niet vaak. Bedankt Esther: We zien uit naar je vervolg!

Esther Zijlmans

Door Esther Zijlmans

Yes, ik ben er!

Dit was zondag 7 augustus 2022. Begonnen op zaterdag 30 juli en na de bijzonder fijne vertrekceremonie in de Valkhofkapel gestart met lopen. Wat een fantastische pelgrimstocht! Ik voel me een blij en gelukkig mens. Blij dat ik het gedaan heb en gelukkig omdat ik er elk moment van heb genoten! Genoten van de prachtige en zo afwisselende omgeving en van de mooie mensen en gesprekken die op mijn pad langs kwamen. Elke minuut in het hier en nu geleefd: niet nagedacht over verleden en niet nagedacht over toekomst: gewoon er zijn en gelukkig zijn met waar ik was. Dat is wat negen dagen alleen wandelen met mij heeft gedaan. De wijsheid meegenomen dat ik dat allemaal kan!

Mijn dankbaarheid is groot aan iedereen die hieraan heeft bijgedragen.

Tijdens de Walk of Wisdom heb ik elke dag een verslagje bijgehouden en wat tekeningen gemaakt. Graag deel ik de eerste drie dagen hiervan. Drie maanden geleden voor het eerst begonnen met tekenen, weet dat hier nog een hoop te leren valt, maar heb er ontzettend veel plezier in en het zijn waarschijnlijk de situaties in de tekeningen, die ik nooit meer vergeet.

Dag 1, zaterdag 30 juli – Van Nijmegen naar Berg en Dal

Esther Zijlmans

Gestart bij Mariken van Nimwegen achter de Stevenskerk. Dit beeld staat aan het begin en aan het eind de duivel Moenen. De beelden verwijzen naar een mirakelspel uit de middeleeuwen waarin een meisje valt voor de duivel. Na 7 jaar komt ze tot inkeer en gaat op pelgrimage. Niet mijn reden om deze tocht te lopen :). Vervolgens in stilte met de pelgrims die vandaag ook gestart zijn naar de Valkhofkapel gelopen.  

Vertrekceremonie daar was mooi en beetje emotioneel … iedereen gaat zijn eigen bezinningstocht doen! Leuk om zo te beginnen. 

Esther Zijlmans

Mooie eerste tocht, langs de Waalstranden de stad uit richting Ooijpolder. Nog gezwommen in de Bisonbaai: zwemmen daar is het nemen van een ritueel bad wat je intenties zuiver houdt. Ik had het gewoon warm en kon wel wat verkoeling gebruiken. Mooi  meegenomen dat mijn intenties nu nog zuiverder zijn. 

In de Ooijpolder en de Elyzeese velden was het warm. Verkoeling kwam bij Ubbergen. Na wat eerste hoogtemeters daar beland in Berg en Dal. Morgen meer, nu trek in een biertje en eten!

aantal km: bijna 15

Dag 2, zondag 31 juli – Van Berg en Dal naar Kranenburg

Na een fijn ontbijt in Berg en Dal gestart. Ik zat in Val Monte dus beginnend met dalen, dat was fijn. Lichaam moest nog wakker worden. Beneden in Beek mijn vogelringetje opgehaald voor mijn pelgrimsveter en extra koffie. De omgeving is prachtig daar. Wel een hoop klimwerk om op de Duivelsberg te komen, maar na de koffie en wat broodjes tussendoor is dat gelukt. Rugzak van 8 kilo inclusief water begint te wennen maar voelt toch heel anders dan een dag rugzak. Het eerste stuk na de Duivelsberg was prachtig … langs de rand van het bos met uitzicht naar de glooiende weilanden waar de koeien staan te grazen. Ik heb in Gasthuis am Reichswald geboekt dus moest nog een eindje door …laatste paar km naar Kranenburg liep ik over een oude spoorweg, waar maar geen eind aan kwam. Samen opgelopen met 2 dames die in Kranenburg hun biertje konden pakken. Ik moest helaas nog 2.5 km door. Mijn ingeschatte 15 km bleken er bijna 19 te zijn. Iets meer dan gepland maar voel me voldaan en okay. Zo eerst maar eens douchen und ein bratwurst of snitzel ofzo gaan veroberen. Zit tenslotte nu in Duitsland :D. 

Aantal km: bijna 19

Dag 3, maandag 1 augustus – van Kranenburg naar Mook

Vanmorgen een wake up call van de kerk die ongeveer naast mijn slaapkamer stond. Toen ik hem rond het naar bed gaan ook verwoed 12 keer hoorde slaan, hoopte ik nog dat ik er niet elk uur wakker van zou worden. Maar blijkbaar moe genoeg om daar doorheen te slapen. Maar die wake up call duurt echt 5 minuten … geen ontkomen aan!  

Vandaag de dag van het Reichswald …veel donker bos waar ik wel een beetje tegen op zag en dat zo’n 8 km lang. De meesten van jullie weten immers wel dat ik niet echt een bosmens ben (behalve dan in de herfst hè), maar liever door de polders of uiterwaarden loop. Er hingen ook nog donkere wolken boven het bos. Maar eenmaal in dat donkere bos wat helemaal niet zo donker was, ook geen boze wolven en everzwijnen tegen gekomen maar een hoop vogel gefluit. En de regen tikte zo nu en dan tegen het bladerdak, zonder dat ik daar nat bij werd. Was best fijn in dat bos eigenlijk. Weg van al het andere, geen mens tegengekomen. Heb nu wel ervaren dat bos kan verstillen. Fijne ervaring. 

Veel verschillende natuurgebieden vandaag doorkruist: De Diepen, St Jansberg (nog meer bos, wel weer heel anders), en de Mookerheide: allemaal mooi! Daar ben ik nu in Mook tussen de kippen maar wel langs een rijksweg, maar toch fijn plekje!

Km: bijna 19

Hoogte meters: zo’n 350 (aardig wat kuitenbuiters erbij)

Esther Zijlmans
(pelgrim 14950)