Een bamboespeld in het startpakket

,

We hebben afgelopen jaar veel aandacht gegeven aan het verduurzamen van ons startpakket voor pelgrims. Onze enveloppen zijn vanaf het begin af aan al van hergebruikte landkaarten. De zakjes die we meegeven om zwerfafval op te ruimen onderweg, zijn composteerbaar, net als het verpakkingsmateriaal. De routegids laten we drukken met plantaardige inkt op FSC-gecertificeerd papier.

Maar we vonden het belangrijk om op zoek te gaan naar duurzamere materialen voor de veter, de speld van de Pelgrim en de vogelringetjes. Het kon duurzamer. Zo hebben we de leren veter inmiddels door een kurken veter kunnen vervangen. 

Trots en blij
Niet zonder trots en met blijdschap hebben we nu een speld van bamboe. Die is speciaal voor ons ontwikkeld. Bamboe is een snelgroeiend materiaal. Hierdoor vindt er geen ontbossing plaats. Bamboe is 100% recyclebaar.

Bambura op de route
Het bedrijf dat de spelden levert staat aan de route van de Walk of Wisdom: het is Bamdura in Ravenstein. Ze produceren weliswaar in China maar de mensen die daar werken hebben goede arbeidsomstandigheden: het bedrijf wordt gerund door een Nederlandse eigenaar.

Flexibel
We compenseren de CO2-uitstoot van het transport van de spelden. Vanaf nummer 6.000 krijgen de pelgrims een bamboe speld. Manja Bente, één van de coördinatoren van de Walk of Wisdom, heeft alles uitgezocht: ‘Ik hoop dat de pelgrims van deze nieuwe bamboe Pelgrim gaan genieten’, zegt ze. ‘Wij zijn Bamdura heel dankbaar voor hun flexibiliteit en dat ze hebben meegedacht om de Pelgrim zo stevig mogelijk te maken.’