Ecoloog Wouter Helmer

Wouter Helmer

Wouter HelmerEcoloog Wouter Helmer schrijft een tekst voor ons pelgrimsgetijdenboek Seizoenen van het Leven en wordt zo een symbolische voorloper van de Walk of Wisdom. 

´Niet de schuld van de mens, maar de veerkracht van de natuur´ is de filosofie van Helmer. Hij stelt dat Europa voor een historische uitdaging staat om de leegloop van het platteland aan te grijpen om de wildernis te laten terugkeren op een manier die zowel goed is voor de natuur als de economie. Hij denkt bij het laatste bijvoorbeeld aan kansen voor duurzaam toerisme in de combinatie van oud cultuurlandschap en nieuwe natuur. 

We zijn blij met de betrokkenheid van deze visionaire ecoloog die aan de basis stond van grote stukken natuur van onze pioniersroute: het Streekpad Nijmegen. Voorbeelden zijn de uiterwaarden bij Beuningen en de Stadswaard in de Ooijpolder, van oorsprong boerengebieden die teruggeven zijn aan de natuur en waar vrij struinen door de ‘nieuwe wildernis’ en ruimte voor de rivier (waterveiligheid) hand in hand gaan.

Wie straks de Walk of Wisdom loopt, zal begrijpen dat Helmer in meerdere opzichten een `voorloper` is: de wandelaar zal menigmaal op paden komen die door vrij rond lopende paarden en runderen zijn uitgesleten in een dynamisch landschap. Een landschap dat zijn bestaan voor een groot deel dankt aan de visie van Helmer.