€555,- voor wormenpoep

,
Bodemzicht

Op haar laarzen ging Anne van Leeuwen van Bodemzicht ons voor op haar regeneratieve akker in Malden. Bij een kluit hoog gras hurkte ze neer om met een hand wat gras weg te duwen en met de andere te wijzen: “kijk, wormenpoep!”

We bogen naar de grond en bekeken het stukje malse aarde dat ons getoond werd. Opgeslingerde, dunne slierten van wat inderdaad poep leek, stapelden zich op. “En hier,” wees Anne ons een paar centimeter verder. “En hier.” Overal waar ze het gras wegduwde en de bodem liet zien, zagen we bergjes van slierten poep. Van wormen dus.

Wormenpoep is organisch materiaal dat volledig verteerd is door wormen. Het is een fijne, droge korrel die naar bosgrond ruikt en niet aan de hand blijft plakken. Het voegt leven toe aan de bodem in de vorm van allerlei micro-organismen en schimmel. En die zorgen op hun beurt weer voor hogere opbrengst van voedselteelt.

Klimaatboeren ‘voor het leven’

Bodemzicht Malden

Wormenpoep vat in een notendop samen wat Anne met haar vriend Ricardo bij Bodemzicht wil bereiken via ‘klimaatboeren’: boeren voor het leven. Niet alleen gericht op voedsel voor de mens of zo min mogelijk schade voor de natuur. Maar boeren gericht op zoveel mogelijk leven toevoegen aan de hele ecologie waarvan de mens een onderdeel is. Door niet in de aarde te woelen, maar de schimmelnetwerken te laten floreren. Door gras te laten groeien en zo heel veel CO2 op te slaan, dat door de wormen verteerd en opgeslagen wordt in de bodem, waar het die schimmelnetwerken voedt.

Wij waren enorm onder de indruk en zijn blij dat er zo’n inspirerend initiatief op 200 meter van de Walk of Wisdom ligt. En dat in een gebied waar in een straal van 750 nog eens vier voedselbossen liggen. Hier wordt gepionierd voor de toekomst van onze planeet!

“All flourishing is mutual.” “Elke bloei is gemeenschappelijk”. Robin Wall Kimmerer

Landschapsbijdrage

We gaven daarom €555,- aan stichting Bodemzicht vanuit ons spaarpotje van de “landschapsbijdrage”. Dit potje vullen we telkens met €1,- bij elke inschrijving voor een startpakket als pelgrim. Bodemzicht draagt de waarden van de Walk of Wisdom fantastisch uit in daad en visie: mens, dier, plant, bodem en schimmels zijn ten diepste met elkaar verbonden. Leve de wormenpoep!

Meer over Bodemzicht in Malden

Wil je een kijkje nemen bij Bodemzicht? Door de grote belangstelling voor het project kun je helaas niet zomaar het terrein oplopen om rond te kijken. Via de website kun je wel een rondleiding boeken of meedoen met open dagen. Bijvoorbeeld tijdens de paasmarkt op 8 april, waar je klimaateieren kunt kopen.

Wie in de omgeving Nijmegen/Malden woont: Bodemzicht heeft ook wekelijks groentepakketten tegen solidaire betaling. En je kunt er een cursus of zelfs opleiding tot regeneratieve boer volgen:

https://www.bodemzicht.nl/

https://www.facebook.com/Bodemzicht?locale=nl_NL

Of kijk dit mooie filmpje:

Bodemzicht – Anne van Leeuwen

Foto’s door Bodemzicht Malden