€150,- voor bronnenbos Geldersch Landschap

,

Bij de Walk of Wisdom willen we het landschap niet alleen consumeren, maar er ook iets voor terug doen. Dat doen we o.a. door €1,- te sparen voor elke pelgrim die zich inschrijft (ons spaarpotje ‘landschapsbijdrage’). Dankzij de gestaag groeiende inschrijvingen konden we zo €150,- overmaken aan het Geldersch Landschap voor het beheer van de bronnenbossen van de Heerlijkheid Beek (gemeente Berg en Dal).

De Heerlijkheid Beek – wat een mooie naam hè? Het is er niet alleen heerlijk wandelen dwars door golvende weilanden, omzoomd door fraaie oude bomen. Je komt ook door de ‘Elyzeese Velden’. Nog zo’n naam! “Verblijfplaats van de gelukzaligen” betekent het. Je gaat er waarschijnlijk de eerste dag van je Walk of Wisdom overheen, op zo’n 13 kilometer van beginpunt de Stevenskerk in Nijmegen.

De Romeinen gebruikten dit gebied ooit als uitkijkpost. Van de vele wilde kastanjes die ze plantten – Romeinen bliefden die graag – staan nu nog nakomelingen. De chique naamgevingen verraden het al: het natuurgebied was lang in handen van de adel. Eerst Duitse graven, daarna de heer van Groesbeek en van de 17e eeuw tot 1941 het geslacht van Randwijck. Die schonk het aan het Geldersch Landschap. Met recht een nobele daad.

Leuk weetje: na de Heerlijkheid Beek kom je in het dorpje Beek en ga je natuurgebied de Duivelsberg in (weer zo’n tot de verbeelding sprekende naam). Je steekt dan even de Van Randwijcklaan over. Nu weet je waar die naar verwijst.

Meer: link

Elyzeese Velden. Foto: Rianne Kaspers
Elyzeese Velden door Siemen Dijkstra in Seizoenen van het Leven, ons hedendaagse getijdenboek