Eigengereide Duc de Berry bewondert het pelgrimsgetijdenboek van de Walk of Wisdom
En ineens was hij er, zaterdagmiddag in de Stevenskerk in Nijmegen: de middeleeuwse hertog Duc de Berry in zijn brokaatblauwe houppelande. Hij dook op tijdens de feestelijke bijeenkomst van de Walk of Wisdom waarbij een bijzonder pelgrimsgetijdenboek gepresenteerd werd. Het is een unieke versie van het eerder uitgebrachte ‘Seizoenen van het leven’, dit keer met originele prenten. De vormgevers Anne Louman en Petra van Bloemendaal hebben er anderhalf jaar aan gewerkt. Waarde van het boek: minstens 15.000 euro, of dukaten, zoals de duc zei.
De rijke Duc de Berry gaf ooit opdracht voor het bekende getijdenboek ‘Très Riches Heures’ en moest wel even wennen aan deze hedendaagse variant die Intermedi-Art Kunstzaken heeft gecoördineerd en uitgegeven. ‘Waar zijn de gebeden?’, riep hij tegen Walk of Wisdom-pionier Damiaan Messing.
‘Nee, hertog, tegenwoordig zoeken mensen hun eigen wijsheid en daar schrijven ze over’, antwoordde Damiaan.
Heleen Wijgers, directeur van de Stevenskerk en kunsthistorica, vertelde over de cultuurhistorische betekenis van getijdenboeken. Joost Langeveld speelde het lijflied van de Walk of Wisdom op het kerkorgel. Dineke de Velde Harsenhorst, singer-songwriter en pelgrim van de Walk of Wisdom, zong haar prachtige lied De Pelgrim. En er was de presentatie van de eerste pagina van de tweede editie van ‘Seizoenen van het Leven’ die komende jaren vorm krijgt door bijdragen van pelgrims.
Dineke heeft de tekst voor die eerste pagina geschreven. Een klein gedeelte ervan:
Ik weet niet meer precies wanneer | of tegen wie of wat ik het zei | maar ik zei het | Ja zei ik | Ja | Ik ga
(met dank aan Stichting Gebroeders van Limburg voor de komst van de duc)