Drie jaar Walk of Wisdom gevierd met een geweldig feest

,

“Spirit, inspiratie en hartelijkheid. Die zijn kenmerkend voor de Walk of Wisdom. En dat blijft zo, onze pelgrims zullen nooit ‘klanten’ worden.” Dat zei initiatiefnemer Damiaan Messing tijdens het feest voor vrijwilligers en donateurs ter ere van drie jaar pelgrimsroute. Het feest was zaterdag in het tuinvogelreservaat van Ronald Baksteen en Machteld Meij, geliefd gastadres en bed & breakfast in de Hatertse Vennen bij Nijmegen.

Stevig op de kaart

Damiaan noemde zich drie jaar lang pionier om uit te zoeken hoe de Walk of Wisdom met alle bijbehorende activiteiten en rituelen vorm kon krijgen. Samen met mede-initiatiefnemer Manja Bente en vele vrijwilligers zette hij de route stevig op de kaart.

“Toen wij jaren geleden fondsen benaderden voor een bijdrage, kregen we nagenoeg niets. Eentje vond het maar ‘een utopisch project’. Dat wij hier nu staan, komt omdat wij en jullie in dit project geloofden. Inmiddels zijn er bijna 3.000 pelgrims. We zijn dan wel idealisten, maar hebben de voeten op de grond’ , zei Damiaan. Hij vertelde verder dat de Nederlandse pioniersfase wordt afgerond. “We hebben net de Engelstalige routegids van de pelgrimsroute gepresenteerd. Nu bekijken we wat onze opdracht voor de volgende drie jaar is en hoe we elders in de wereld zaadjes kunnen planten voor ons model.”

Tien zakken vol zwerfafval verzameld

Het werd een geweldig feest met onder meer muziek van de vaste Walk of Wisdom-muzikanten Mark Schilders, Dineke de Velde Harsenhorst en Niek Edeling, en een optreden van Ronald Baksteen. De middag begon met een rondwandeling door de Hatertse Vennen waarbij tien volle zakken met zwerfafval, toch al gauw zo’n 50 kilo troep, uit de natuur en langs de wegen door het bos werden gehaald. Het was leuk om te doen en het bier, het eten en de muziek smaakten nog beter na afloop!

Fotografe Marja Hakkoer maakte prachtige foto’s, een selectie vind je hieronder:

Foto bovenaan dit bericht: Lucy Holl