“Deze vorm van revalidatie stimuleert cliënten om uit de ‘overlevingsstand’ te komen”

,

“Ik ben nu klaar om het beter voor mezelf te maken, ik besef dat ik mezelf in de weg zit en dat ik de koe nu bij de horens moet pakken.” Dat zei een cliënt van Koninklijke Visio Den Bosch. Van 23 tot en met 30 september hebben zes cliënten met een visuele beperking met drie professionals en drie buddy’s ruim 110 km gewandeld over het pad van de Walk of Wisdom rondom Nijmegen.

Eigen regie

In deze revalidatiewandelwandelweek werden de cliënten uitgedaagd, door in beweging te zijn en tot bewustwording en inzicht te komen. Ze leerden vanuit eigen regie houding- en gedragsverandering te bewerkstelligen. Waarbij de focus niet alleen uitgaat naar psychisch welbevinden, maar er ook aandacht is voor oriëntatie en mobiliteit, sociale vaardigheden en algemene dagelijkse levensverrichtingen.

Bewust van eigen kracht

Wandelend op pad zijn, doet een beroep op al deze gebieden. De aanname is dat deze vorm van revalidatie cliënten stimuleert om uit de ‘overlevingsstand’ te komen: ze krijgen inzicht in en worden zich bewust van hun eigen kracht, patronen, overlevingsstrategieën en wijze van omgaan met hun beperking. Daardoor durven en kunnnen ze beter en sneller de regie op hun eigen leven nemen.

Ruimte

Een van de cliënten zei na afloop : “Mezelf als ‘slechtziend’ erkennen, geeft mij meer ruimte.” Een ander vertelde: “De groep motiveert mij om door te gaan. De buddy heeft mij laten inzien dat ik weer kan gaan lopen. Dat geeft een gevoel van gelijkwaardigheid, omdat er uitwisseling is op het menselijk vlak, serieus en met een hoop humor.”

Sofie Mangnus en Mia van Rooij