De wijsheid van de kleine vragen

Ik ga tegenwoordig bij afspraken het liefste op de Walk of Wisdom wandelen. Het lopen maakt het contact vrijer, het gespreksonderwerp ligt letterlijk onder onze voeten en ook bij kleine afstanden is er genoeg tijd voor twee vragen die mij bezighouden: wat is wijsheid en wanneer krijgt je leven diepgang?

Anderhalve week geleden had ik een wandelgesprek met Ivan Beemster. Ivan heeft een goed lopend bedrijfje in online marketing (lijndiensten.com) en wil ons helpen bij de website. Hij liep de route zelf in 2016 en we spraken af om vanaf de Stevenskerk de eerste en laatste kilometer van de weg te lopen via het nieuwe Nijmeegse eiland met die prachtige naam: de Spiegelwaal.

Vanonder de kerkboog kwam hij aangelopen: zijn passen groot en verend, de tred ietwat naar voren leunend, alsof hij zich in de tijd liet vallen. Terwijl we elkaar de hand schudden, streek hij met een royaal gebaar zijn halflang haar uit zijn gezicht en keek me open aan.

Onze lijven kleumden op de eerste kilometer, de kou hing nog in de lucht. Het tempo ging sneller dan ik gewend was, maar het lopen op de pelgrimsroute bleek inderdaad een goede kans om koetjes en kalfjes vrijwel onbesproken te laten. Dit is wat ik van zijn woorden onthouden heb:

Ik heb de Walk of Wisdom in 2016 gelopen en ben niet echt weg gegaan met grote vragen. Ik heb er vijf dagen over gedaan. Mensen vroegen me na afloop of ik nieuwe inzichten had gehad. Nee, moest ik zeggen. Maar hun verwachtingen zetten me aan het denken. 

Een paar jaar terug worstelde ik met vragen hoe ik de wereld kon verbeteren of wat ik moest doen met mijn tijd. Ik besloot die grote vragen los te laten. Ik probeer nu te leven zoals ik het liefste werk: niet met een strak projectplan waar alles tevoren precies is uitgetekend. Natuurlijk, oog voor kwaliteit is belangrijk voor je werk en voor je levensvreugde. Maar wijsheid is voor mij de keuze om voorgekookte resultaten los te laten. Ik wil vertrouwen op een gevoel voor wat nodig is. Dat geeft openheid voor de creativiteit van het moment. Als het onverwachte samenvalt met je intuitie voor wat goed is – dan heb je diepgang volgens mij. 

Ik heb de grote vragen gesteld, maar ik zoek geen grote antwoorden meer. Misschien kom ik ze wel tegen terwijl ik onderweg ben voor de kleine vragen: over hoe te leven vandaag en volgende week bijvoorbeeld.

Ivan gaat ons helpen met de website. Althans, hij heeft ons een paar kleine vragen gesteld om te weten wat nodig is. Ik ben benieuwd wat er uitkomt.

Damiaan Messing